Proiect european în stil românesc. Echipamente anti-COVID-19 comandate în pandemie, ajunse după 3 ani în Gorj: kiturile ar putea ajunge la gunoi

09 mar. 2023, 09:58
Foto: Suchawalun Sukjit/Shutterstock.com
Urmăriți-ne pe: Google news Copy Share

Mai multe școli și primării din Gorj s-au bucurat, la începutul pandemiei, că au obținut bani pentru echipamente anti-COVID-19, doar că acestea nu au venit când era mai mare nevoie de ele. Au ajuns acum, după aproape trei ani, astfel că zeci de mii de măști și tone de substanțe dezinfectante sau purificatoare de aer zac în depozite. În cazul unor unități de învățământ, kiturile vor ajunge la gunoi, în timp ce în altele vor deveni folositoare.

Echipamente anti-COVID-19 comandate în pandemie, ajunse după 3 ani în câteva școli din Gorj

Proiect european în stil românesc. Echipamente anti-COVID-19 comandate în pandemie, ajunse după 3 ani în Gorj: kiturile ar putea ajunge la gunoi

Primăria Drăguţeşti, din Gorj, a fost printre primele instituţii care au depus cereri de finanţare pentru echipamente de protecţie, în 2020. Proiectul a fost aprobat cu întârziere, iar produsele, toate din fonduri ale Uniunii Europene, au ajuns la destinație după aproape trei ani. 

La şcoala din Drăguţeşti, au ajuns 50.000de măşti, 15 nebulizatoare şi o tonă de substanţe dezinfectante. În total, este vorba despre o achiziție de peste 70.000 de lei. În afară de câteva măști, până în prezent, instituția nu a folosit nimic.

„Am folosit doar câteva cutii de măşti, în ianuarie, când a fost perioada de gripă. Le păstrăm şi sperăm să nu fie nevoie de ele”, a declarat Cristian Florea, director școală.
„Era în perioada când au murit foarte mulţi oameni, copiii erau izolaţi acasă. Nu mai făceam şcoală. Am făcut acest proiect european pentru măşti, nebulizatoare, solvenţi sau ce mai era de spălat pe jos, dezinfectanţi, dar din păcate, acest proiect s-a realizat după doi ani de zile”, a spus Ion Popescu, primar Drăguțești, conform Observator.

De ce riscă să ajungă la gunoi kiturile anti-COVID-19

Primaria a transmis că nu a mai putut renunța la proiect pentru că era deja semnat, iar kiturile nici nu pot fi donate, deci riscă să ajungă la gunoi. Acestea ar fi putut fi date, de exemplu, spitalelor, care le-ar putea folosi. 

„Eu cred că vor fi aruncate, deci banii aceştia au fost aruncaţi. Încă o treabă pur românească care va ajunge la ghenă”, este de părere Ion Popescu, primar Drăguțești.

Echipamentele au ajuns în multe locuri la finalul pandemiei

În altă localitate, pe lângă dezinfectanți, au ajuns roboții care purifică aerul. Cererea de finanțare a fost aprobată în anul 2019, dar abia acum câteva zile au venit la școală kiturile anti-COVID-19, în valoare de aproximativ 800.000 de lei. Totuși, liceul din Baia de Fier le-a găsit utilitate.

„Aceste proiecte au fost accesate în 2019, când era perioada fierbinte. Proiectul a fost aprobat cu întârziere. Am achiziţionat roboţii de dezinfecţie, purificatoare de aer pentru toate sălile de clasă plus soluţii de dezinfecţie, dezinfectanţi pentru mâini şi dispensere care ne sunt utile şi în afara pandemiei”, a explicat Dana Turbăceanu, director liceu.

Multe alte primării au accesat fonduri europene prin același proiect, în plină criză sanitară. Peste tot, echipamentele au ajuns la finalul pandemiei. 

Pandemia de COVID-19 din România

Pandemia de COVID-19 din România este o epidemie aflată în curs de desfășurare pe teritoriul țării noastre, cauzată de noul coronavirus SARS-CoV-2. Virusul provoacă o infecție numită COVID-19, care poate fi asimptomatică, ușoară, moderată sau severă. Infecția severă include o pneumonie atipică severă manifestată clinic prin sindromul de detresă respiratorie acută. 

Virusul a apărut în decembrie 2019 în orașul Wuhan, China, de unde s-a propagat întâi în majoritatea provinciilor chineze, apoi în majoritatea țărilor din lume, provocând o pandemie.

În România, inițial, au fost confirmate numai cazuri de import din Italia la persoanele venite din această țară ori care au avut contact cu o persoană din această țară. O sursă importantă a infecției la noi au fost persoanele venite din străinătate care nu s-au autoizolat la domiciliu sau care au mințit că nu au fost într-o zonă afectată de COVID-19.



Citeste si