Plafoanele la plăți cash, modificate din nou. Care sunt șansele ca acestea să fie eliminate
Legea privind limitarea plăților cash este pe cale să fie modificată, chiar dacă abia a fost adoptată. Măsura a stârnit un val de reacții și controverse inclusiv în Coaliție. Până atunci, micii comercianți sunt prinși la mijloc. Totuși, sigur este că băncile nu vor mări comisioanele la depunerile de numerar - este hotărârea la care au ajuns bancherii și guvernanții după întâlnirea de luni.
Plafoanele la plăți cash ar putea fi modificate
„Am stabilit ca această măsură să fie revizuită. Revizuirea ei trebuie să se producă cât mai curând posibil. Nu avem o reţea de bancomate”, a declarat Nicolae Ciucă, liderul PNL.
Deși legea privind limitarea numerarului a fost asumată politic, totul s-a schimbat chiar înainte de a intra în vigoare, căci PNL nu mai susține măsura, iar PSD nu renunță la ea.
„Prioritatea mea este combaterea evaziunii fiscale. Ştiu că s-a creat o emoţie. Nu am stat noaptea eu să gândesc măsuri de combatere a evaziunii fiscale”, a spus Marcel Ciolacu, premierul României.
„Cash-ul e scump. Facilitează evaziunea. E mai greu de urmărit. E facilitat comportamentul ilegal. Cei care încalcă legea de obicei plătesc cash”, a explicat Bogdan Chirițoiu, președinte Consiliul Concurenței, pentru Observator.
Cel mai mult sunt afectați cei care au mici afaceri la țară
Măsura îi afectează cel mai mult pe cei care au mici afaceri la țară. De pildă, un comerciant are de făcut zilnic plăți către furnizori și le face, în mod normal, la final de zi, cu banii încasați de la clienți. Așadar, el va fi obligat să facă drumuri la bancă, pentru a depune banii.
Citește și:
> Ce a decis Guvernul privind limitarea plăților cash. Marcel Ciolacu: „Vor fi două excepții”
> Banii gheață scad prețurile. Ce discounturi oferă restaurantele clienților dacă plătesc numerar
> Limită la plata cu banii cash, de la 1 noiembrie. Măsura va afecta cel puțin 40% dintre români
Poate plăti cash unei alte firme doar 1.000 de lei, deoarece tot ce depășește acest plafon se face prin transfer bancar. Mai mult, comerciantul nu poate încheia ziua dacă are în casierie mai mult de 50.000 de lei. Însă nu e nimic bătut în cuie, se pare. Toate aceste plafoane ar putea fi schimbate.
„Nu ştiu dacă modificarea plaoanelor e cea mai bună soluţie. Este cea mai mare problemă la micii întreprinzători”, Marcel Ciolacu, premierul României.
„Sunt entităţi care nu ştiu să adapteze afacerile de pe o zi pe alta. Vor trebui să-şi crească costurile administrative. Timp şi bani. Să aibă angajat un om care să se ducă zilnic la bancă”, Valentin Saygo, expert contabil.
40% dintre români nu au carduri
Limitarea plăților cash pentru persoanele fizice va fi destul de greu de aplicat, sunt de părere specialiștii, în condițiile în care 40% dintre români nu au carduri bancare.
Citește și:
> Noi schimbări legate de plata amenzilor ANAF
> Plățile cash, limitate drastic. Primele nemulțumiri vin de la angajații din HoReCa
> Cum s-a răzgândit Guvernul în doar 24 de ore privind limitarea cashului
Mulți primesc pensia direct de la poștaș sau iau salariul din casierie. În mediul rural, ar fi și mai dificil de respectat, dat fiind că în toate magazinele din sate se folosește foarte rar cardul.
Decizia privind plățile cash urmează să fie luată în aceste zile
În urma întâlnirii de luni seară de la Palatul Victoria dintre reprezentanții guvernului și bancheri, s-a stabilit că băncile nu vor crește comisioanele la depunerile la ghișeu.
Decizia finală privind plățile cash urmează să fie luată în aceste zile. Potrivit actului normativ, cei care nu respectă legea riscă amenzi de 25% din suma ce depășește plafonul. Legea ar trebui să se aplice din 11 noiembrie.
Alexandra Chivu
Redactor-șef
Am absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion și am o experiență în presă de peste 6 ani. Ca jurnalist, am lucrat în publicații precum Ciao.ro, Fanatik.ro și Playtech.ro, la care se adaugă și un internship la DigiFM. De-a lungul carierei jurnalistice, am scris în diferite domenii ca sănătate, politic, sport, horoscop, social, meteo, lifestyle, turism și monden. Pe lângă redactat, m-am ocupat și de paginile de Facebook ale mai multor ONG-uri.