Patronul Fermei Dacilor rămâne după gratii. Magistraţii desemnaţi să decidă soarta inculpaţilor au refuzat să fie prezenți în sală

10 ian. 2024, 07:56
Foto: Captura video
Urmăriți-ne pe: Google news Copy Share

Cornel Dinicu, patronul de la Ferma Dacilor, rămâne după gratii. Judecătorii au respins cererea sa ca arestul preventiv să fie înlocuit cu o măsură mai blândă. În fața instanței, bărbatul susține în continuare că focul a fost pus și a respins varianta procurorilor protrivit cărora incendiul a pornit de la un televizor. 

Cornel Dinicu, patronul Fermei Dacilor, rămâne după gratii

Două ore şi jumătate au încercat avocaţii lui Cornel Dinicu să-i convingă pe judecători că patronul pensiunii Ferma Dacilor nu este un pericol social. Au cerut arest la domiciliu sau control judiciar. 

Cererea a fost respinsă. Cornel Dinicu rămâne după gratii, în timp ce asociații săi, Adelina Elena Ilie și Adrian Ristin, vor sta în continuare în arest la domiciliu. Curios este că magistrații desemnați să decidă soarta inculpaților au refuzat să fie prezenți în sală. 

Cei doi magistrați au cerut să nu judece acest caz. Motivul nu este public, cel puțin așa au transmis oficialii Tribunalului Prahova, însă cererile lor de abținere au fost respinse.

Procurorii îl acuză pe Cornel Dinicu și asociații săi de la Ferma Dacilor că și-au pus turiștii în pericol ani la rândul. Ar fi acceptat să țină complexul turistic deschis fără să facă eforturi reale de a intra în legalitate, neavând nici autorizație pentru incendiu, nici pentru construcție. În fața judecătorilor, patronul pensiunii din satul Tohani, județul Prahova, a avut o altă variantă. 

„Apreciez că autorizația de construire nu putea fi niciodată obținută din cauza sistemului greoi şi a oamenilor de la Primărie şi Consiliul Județean care mă întrebau pe mine cum anume să procedez”, Cornel Dinicu, patronul Fermei Dacilor.

Apărarea a respins şi ipoteza principală a anchetatorilor, cum că focul a pornit de la un televizior.

„Inculpatul nu este de acord cu ipoteza supraîncălzirii unui circuit electric, întrucât acesta cunoaște cel mai bine situația de la fermă, respectiv avea un panou de comandă ce întrerupea electricitatea atunci când orice dispozitiv se supraîncălzea.”

Din declarațiile patronului de la Ferma Dacilor reiese că fluctuațiile de tensiune i-au ars multe echipamente de-a lungul anilor.

„Avem multe sesizări la ANRE cu privire la faptul că ni s-au ars multe echipamente. Am formulat mai multe plângeri către ANRE şi s-a comunicat că nu au bani de investiții”, Cornel Dinicu, patronul Fermei Dacilor.

Avocații inculpatului sunt nemulțumiți că procurorii nu iau în calcul varianta că focul a fost pus și au cerut să se cerceteze și dacă flăcările au pornit de la o țigară aprinsă. Ambele variante sunt considerate improbabile în raportul anchetatorilor.

Tribunalul Prahova a confirmat și redeschiderea urmăririi penale față de pompierii care au inspectat pensiunea Ferma Dacilor în 2019, dar nu au închis complexul, deși acesta nu avea autorizație de securitate la incendiu. Primul termen în acest dosar a fost stabilit pe data de 11 ianuarie. 



Citeste si