Noi măsuri de combatere a risipei alimentare intră în vigoare în România
Începând cu data de 21 martie 2024, restaurantele și supermarketurile din România sunt obligate să implementeze noi reguli pentru reducerea risipei alimentare. Conform legislației promulgate de președintele Klaus Iohannis, clienții vor putea să ia la pachet, fără costuri suplimentare, mâncarea pe care nu au consumat-o în localuri.
Toate restaurantele și unitățile de alimentație publică trebuie să afișeze vizibil, fie la intrare, fie în meniu, opțiunea ca oamenii să-și poată lua la pachet resturile alimentare. Costul ambalajelor va fi suportat de către localuri, eliminându-se astfel taxa suplimentară pe care clienții o plăteau anterior pentru acest serviciu.
Magazinele alimentare sunt, de asemenea, încurajate să reducă prețurile produselor aproape de data de expirare sau să le doneze către ONG-uri sau adăposturi pentru animale. Lista de măsuri include și responsabilizarea pe întreg lanțul agroalimentar, de la producție până la comercializare, precum și redistribuirea alimentelor pentru consumul uman sau animal, valorificarea prin transformare în compost sau biogaz și utilizarea subproduselor de origine animală în conformitate cu legislația în vigoare.
Citește și:
> Uniunea Europeană și Germania reacționează la moartea lui Navalnîi
> Ciolacu, mesaj de felicitare în ajun de Revelion: „2024 va fi un an mai bun pentru noi”
> Opt state UE, inclusiv România, cer sancțiuni mai dure contra Rusiei
Aceste măsuri vin în contextul în care România se confruntă cu o problemă semnificativă de risipă alimentară, cu statistici care arată că fiecare cetățean aruncă la gunoi o cantitate considerabilă de alimente zilnic.