Motivul pentru care Guvernul interzice târgurile de Crăciun. Coaliția a pregătit o ordonanță specială ce va fi adoptată în curând
Adio târguri de Crăciun, Revelioane de stradă, concerte şi festivaluri pe bani publici, căci primăriile nu mai au voie să cheltuie bani publici pentru ele. Guvernul vrea să limiteze cheltuielile făcute de administrațiile locale la sfârșit de an pentru a ține sub control deficitul bugetar, potrivit unui proiect de Ordonanță de Urgență (OUG) pentru reducerea cheltuielilor bugetare ce va fi adoptat în curând.
Guvernul vrea să interzică târgurile de Crăciun pentru a limita cheltuielile primăriilor cu sărbătorile de iarnă
Căsuțe cu mâncare și băuturi tradiționale, roți panoramice înalte, lumini și spectacole cu muzică live, brad, patinoar și mii de vizitatori. Toate acestea ar putea deveni istorie de sărbători fiindcă Executivul vrea să facă economii ca să acopere gaura din buget.
În Capitală, Primăria Generală a cheltuit anul trecut cinci milioane de lei cu organizarea Târgului de Crăciun. Ordonanţa pregătită de Guvern va limita drastic cheltuielile autorităţilor locale.
„Dacă va referiți la celebrele cheltuieli care tin de festivaluri concerte evenimente acestea vor fi chiar interzise cu excepția celor care privesc sfârșitul de an și a celor care sunt dedicate zilelor oficiale ale unităților administrativ teritoriale”, a declarat Marcel Boloș, ministrul Finanțelor.
Draftul OUG prevede că instituțiile și autoritățile publice locale nu pot finanța din fonduri publice organizarea unor evenimente precum festivaluri, concerte, competiții locale, festivități sau sărbători tematice în noiembrie și decembrie 2023.
Citește și:
> Guvernul a furat Crăciunul. Orașele nu vor mai străluci de sărbători ca în alți ani
> Cât costă în acest an bradul de Crăciun. Prețurile vor crește treptat
> Rotativa guvernamentală: Din ce partid pleacă acasă cei mai mulți miniștri
Evenimentele de acest tip pot fi totuși organizate dacă banii provin din donații sau sponsorizări. Nu sunt interzise însă petrecerile de Crăciun sau Revelion, dar și aici Guvernul vine cu o serie de condiții în proiectul de OUG.
„Cheltuielile cu organizarea acestor evenimente nu pot depăși media cheltuielilor lunare de aceeași natură realizate în perioada ianuarie – septembrie 2023. Eventualele cheltuieli de această natură care depășesc plafonul stabilit anterior pot fi suportate din donații și sponsorizări”, este forma dorită de Guvern, potrivit documentului.
Timișoara, într-o situație delicată
Aici nu este în pericol numai târgul de Crăciun sau petrecerea din noaptea dintre ani, ci și festivitatea de închidere a capitalei europene a culturii, pentru care cei mai mulți bani vin din bugetul local.
Citește și:
> Ministrul Agriculturii și-a cerut scuze de la protestatarii români
> Gabriela Firea, victima violenței în familie. Prin ce a trecut în copilărie
> Viorica Dăncilă: „Este nevoie de mai multe femei in politica din România”
„A doua zi după ce ea este publicată în Monitorul Oficial va produce efecte şi practic orice înseamnă festivitate pentru capitala europeană, tot ce înseamnă târg de Crăciun se va opri”, a transmis Ruben Lațcău, viceprimar Timișoara.
Zilele orașelor și comunelor, deseori prilej de campanie electorală, sunt excepții de la „regulă”
Ca întotdeauna, există și excepții. În 2024, an cu patru rânduri de alegeri, primarii pot cheltui bani publici pentru zilele orașelor și comunelor, sărbători care devin, de multe ori, prilej de campanie electorală.
Olguța Vasilescu: „Nu ne afectează absolut deloc”
Primăria Craiovei vrea să deschidă târgul de Crăciun pe 14 noiembrie. „În schimb, Pentru Târgul de Crăciun nu ne afectează absolut deloc, în niciun fel de condiţii, pentru că nu folosim bani publici. De la bugetul local, în ultimii trei ani de zile, noi nu am folosit fonduri pentru Târgul de Crăciun. Pentru Revelion da, într-adevăr, am avut concerte în fiecare an, avem şi anul acesta. Dar contractul este făcut, este semnat, deci puţin probabil să îl putem opri anul acesta”, a spus Olguța Vasilescu, primar Craiova, pentru Observator.
Citește și:
> SUA a aplicat restricții pentru persoanele care dețin pașapoarte maghiare. Care este motivul
> Valabilitatea polițelor Euroins va fi prelungită
> Românii care nu vor mai primi majorări de salariu în 2024. Care este motivul deciziei
„Noi aveam o medie a cheltuielilor de Revelion în jur de 550 de mii - 600 mii de lei. Mă uitam prin ţară şi am găsit şi 2 milioane euro şi 2 milioane lei la oraşe mai mici decât noi. Deci niciodată nu am exagerat din această perspectivă şi o să încercăm să rămânem controlaţi”, a declarat Mihai Chirică, primar Iași, pentru sursa menționată.
Alexandra Chivu
Redactor-șef
Am absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion și am o experiență în presă de peste 6 ani. Ca jurnalist, am lucrat în publicații precum Ciao.ro, Fanatik.ro și Playtech.ro, la care se adaugă și un internship la DigiFM. De-a lungul carierei jurnalistice, am scris în diferite domenii ca sănătate, politic, sport, horoscop, social, meteo, lifestyle, turism și monden. Pe lângă redactat, m-am ocupat și de paginile de Facebook ale mai multor ONG-uri.