Ministrul Muncii, anunț despre cum vor fi reformate pensiile speciale
Vârsta de pensionare va crește treptat pentru toți românii, iar pentru unii vor dispărea pensiile speciale. Ministrul Muncii, Marius Budăi, a stabilit, împreună cu reprezentanții Comisiei Europene, criteriile pe baza cărora va fi reformat sistemul de pensii speciale.
Cum vor fi reformate pensiile speciale. Anunțul ministrului Muncii
Ministrul Budăi a dat de înțeles că se vrea apropierea sistemului așa-zis special de sistemul de pensii. Acesta a declarat că:
- NU vor mai exista diferenţe între cei din anumite categorii şi cei care lucrează în sistemul public de pensii - aşa că va fi crescută treptat vârsta de pensionare până la 65 de ani şi pentru ei, aşa cum este în sistemul public de pensii.
- Un aspect mult dezbătut a fost şi cel legat de pensiile militarilor şi ale celor din MAI. Ei bine, Marius Budăi a precizat că şi ele vor fi supuse reformei. Pe de altă parte, ministrul a explicat că pensiile aflate în plată nu vor scădea. Doar acelea care depăşesc salariul aflat în activitate.
- În plus, dacă acum în cazul unor categorii speciale de angajaţi se ia în calcul pentru vârsta de pensionare doar ultima perioadă din activitatea profesională, pe viitor se doreşte ca şi specialii să aibă o perioadă de contribuţie la care să se raporteze drepturile de pensii.
- Se propune şi creşterea treptată a vechimii necesare pentru acele categorii care nu aveau deja această raportare
Joi, coaliția de guvernare va depune în Parlament noile amendamente pentru pensiile speciale. Rămâne de văzut de când se vor aplica schimbările.
Citește și:
> Paradox românesc. Pensiile speciale vor fi majorate înainte de a fi eliminate
> Saga pensiilor speciale continuă: o nouă tentativă de a le modifica. Ce spune opoziția
> Surse: Parlamentul se va reuni pentru eliminarea pensiilor speciale
Pensiile militarilor și ale celor din MAI vor fi și ele supuse reformei
Întrebat ce se întâmplă cu pensiile aflate în plată, Marius Budăi a spus: „Pensiile aflate în plată nu vor scădea, că nu au cum să scadă. Vorbim doar de acele pensii care depăşesc salariul aflat în activitate şi acelea care nu afectează partea de contributivitate, lucru care este deja în proiectul de lege propus de Guvern şi trimis în Parlament”.
În ceea ce privește pensiile militarilor şi ale celor din MAI, oficialul a afirmat că pensiile militare sunt şi ele supuse reformei. „Pensiile militare au trecut prin patru reforme până acum, iar atât premierul, cât şi preşedintele PSD Marcel Ciolacu sunt extrem de determinaţi ca implementarea PNRR să nu fie pusă în pericol, chiar dacă unii, la un moment dat, au greşit.
Citește și:
> Legea pensiilor speciale se întoarce în Parlament
> Greva profesorilor blochează rotativa. PSD a suspendat negocierile
Noi trebuie să căutăm acele soluţii şi suntem în căutarea acestor soluţii acum şi discutăm cu Comisia, astfel încât nici să nu bulversăm sistemele, nici să afectăm sistemele din punct de vedere al independenţei. Am spus-o şi eu de foarte multe ori că pensiile militare nu sunt pensii speciale.
Principiul de bază de la care s-a pornit cu Comisia este acela de a nu mai permite prin legislaţie ca sistemele să fie abuzate, acesta este principiul de bază. În rest, pensiile militare nu sunt pensii speciale. Legislativ, nicio pensie din România nu este pensie specială, însă trebuie să faci această tranziţie către omul obişnuit. Nu trebuie să mai fie deosebiri atât de mari”, a spus ministrul.
Alexandra Chivu
Redactor-șef
Am absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion și am o experiență în presă de peste 6 ani. Ca jurnalist, am lucrat în publicații precum Ciao.ro, Fanatik.ro și Playtech.ro, la care se adaugă și un internship la DigiFM. De-a lungul carierei jurnalistice, am scris în diferite domenii ca sănătate, politic, sport, horoscop, social, meteo, lifestyle, turism și monden. Pe lângă redactat, m-am ocupat și de paginile de Facebook ale mai multor ONG-uri.