Medicul acuzat că refolosea stenturi recuperate de la de la cadavre, eliberat din închisoare. Dan Tesloianu, plasat în arest la domiciliu

13 mai 2023, 08:49
Foto: TeleMoldovaPlus/Youtube
Urmăriți-ne pe: Google news Copy Share

Medicul Dan Tesloianu, acuzat că refolosea dispozitive cardiace recuperate de la cadavre, a ieşit din închisoare şi a fost plasat în arest la domiciliu. Doctorul ar fi montat cel puțin 238 de astfel de dispozitive cardiace, unele fiind luate de la persoane decedate, altele fără a li se cunoaște proveniența. 

Medicul Dan Tesloianu care refolosea stenturi de la cadavre, eliberat din închisoare și plasat în arest la domiciliu

Dan Tesloianu, medic la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi, a fost reţinut pe 18 februarie în dosarul refolosirii stimulatoarelor cardiace şi de atunci a stat în arest preventiv. Medicul este acuzat că, încă din 2017, a montat cel puţin 238 de astfel de dispozitive. 

Parchetul General a anunțat că a extins urmărirea penală față de doi medici și un fost manager al unității spitalicești, în cazul stimulatoarelor cardiace prelevate de la cadavre. Procurorii au instituit sechestru pe mai multe bunuri și sume de bani. 

La scurt timp după ce medicul ieșean a ajuns pe mâinile oamenilor legii, Ministerul Sănătății a transmis o serie de clarificări referitoare la legalitatea reimplantării dispozitivelor medicale din categoria stimulatoare/defribilatoare cardiace. 

„Legislația în vigoare interzice în mod explicit reutilizarea dispozitivelor și materialelor de unică folosință, clasă din care fac parte dispozitivele implantabile menționate, în conformitate cu prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 46/2021 privind stabilirea cadrului instituţional şi a măsurilor pentru punerea în aplicare a Regulamentului (UE) 2017/745 al Parlamentului European şi al Consiliului din 5 aprilie 2017 privind dispozitivele medicale, de modificare a Directivei 2001/83/CE, a Regulamentului (CE) nr. 178/2002 şi a Regulamentului (CE) nr. 1.223/2009 şi de abrogare a Directivelor 90/385/CEE şi 93/42/CEE ale Consiliului. Art. 4 - (1) Este interzisă reprelucrarea în vederea reutilizării în instituţiile sanitare publice şi private a dispozitivelor şi materialelor de unică folosinţă. (2) Este interzisă utilizarea în instituţiile sanitare publice şi private a dispozitivelor medicale de unică folosinţă, reprelucrate”, a transmis Ministerul Sănătății într-un comunicat sec și redundant.

Ce au transmis procurorii

„Suspectul și-ar fi exercitat atribuțiile de serviciu, cu intenție, în mod defectuos, prin implantarea, în perioada 2017- august 2022, a unui număr de 238 de dispozitive extrase din cadavre sau a căror sursă de proveniență nu se cunoaște, ignorând riscul de a provoca pacienților probleme medicale grave sau chiar decesul, procedând astfel la reutilizarea lor, deși acest lucru este interzis de legislația primară. Totodată, producătorii dispozitivelor medicale consemnează pe ambalajul aparatelor interdicția reutilizării acestora”, au aratat procurorii. 

Din probele administrate până acum, a rezultat că medicul a operaționalizat o rețea formată din cadre medicale care i-au furnizat dispozitive cardiace implantabile, extrase inclusiv de la pacienți decedați, fără respectarea prevederilor legale și fără acordul, anterior decesului, al persoanelor în cauză sau al aparținătorilor.

Mai târziu, acesta a executat proceduri medicale de reimplantare a stenturilor, fără a le înregistra în gestiunea unității spitalicești, în lipsa unor documente de proveniență și, în consecință, fără a parcurge fluxul prcedural intern, neexistând avize de conformitate din partea Ministerului Sănătății, certificate de garanție și documente care să ateste parcurgerea procedurilor de sterilizare. 



Citeste si