Gustul tradițional, mai scump. Producătorii locali cresc prețurile, după ce Guvernul a majorat TVA-ul de la 5 la 9%

11 ian. 2024, 07:58
Foto: CONSTANTIN DUMA / AGERPRES FOTO
Urmăriți-ne pe: Google news Copy Share

Se scumpesc și produsele de la producătorii locali, după ce Guvernul a crescut TVA-ul de la 5 la 9%. Telemeaua, carnea, salamul tradițional, dar și legumele bio - toate vor costa mai mult în acest an. Măsura îi îngrijorează pe producători, fiind conștienți că își pot pierde mulți clienți, în condițiile în care românii sunt tot mai atenți la cheltuieli, din cauza creșterilor de preț din ultima vreme.

Se scumpesc produsele tradiționale de la producătorii locali

Brânzeturile, conservele sau dulcețurile produse local sunt doar câteva dintre alimentele care costă mai mult din acest an. TVA-ul a crescut de la 5 la 9%. 

„Au zis care au TVA-ul mic, hai să-l aducem la nivelul TVA-ului general din România. Este o greşeală elementară în care loveşte producătorul român. Nu să-şi bată joc de producătorul român”, a declarat Bibiana Stanciulov, producător de dulcețuri, pentru Observator. 

Un borcan de gem de prune, de exemplu, se scumpește cu un leu. Un kilogram de cârnați țărănești costă acum 53 de lei, un kilogram de salam de Sibiu 54 de lei, iar unul de brânză 54 de lei. Acestea sunt mai scumpe cu 2 lei de la 1 ianuarie. Producătorii locali speră că cei care cumpără astfel de produse nu se vor lăsa descurajați de prețuri, ci se vor uita în continuare la calitate. 

„În primul rând, clientul este cel afectat. Pentru că el suportă acest procent de majorare, dar tot lanţul este afectat. Această schimbare a cotei de TVA încurcă foarte mult economia. După ce că trăim nişte vremuri grele, avem probleme cu inflaţia, am avut parte de scumpiri în lanţ pe parcursul unui an”, Ștefania Grama, comerciant produse bio. 

Importurile vor crește: „Ţinând cont de puterea de cumpărare scăzută a românilor, sigur că această măsură implică creşteri de preţ în mod automat. Înseamnă că vor fi vânzări mai mici, din ce în ce mai puţine. Pe de altă parte, foarte mulţi producători mai mici, mai mult ca sigur îşi vor închide afacerile dacă nu pot să-şi vândă marfa”, Dragoș Frumosu, sindicat industria alimentară. 

Și produsele bio pe care le găsim în supermarket costă mai mult. Nu toți comercianții au apucat să schimbe prețurile, dar spun că este o chestiune de câteva zile. 

„Schimbarea asta s-a făcut exact la ora 00:00, când toată lumea ciocnea un pahar de şampanie, comercianţii schimbau TVA-ul. Schimbi cumva din soft, dar fizic să schimbi 2.000 de etichete la raft este aproape imposibil. Pe bonul fiscal o să apară... Dar nu au reușit să schimbe prețurile la raft şi atunci sunt obligaţi să vândă cu preţul vechi”, Feliciu Paraschiv, întreprinderi mici și mijlocii. 


Citeste si