Elena Udrea, prim verdict în dosarul Hidroelectrica: faptele s-au prescris. I se confiscă 3,4 milioane de euro
Elena Udrea a primit un prim verdict în dosarul Hidroelectrica, în care este acuzată că a primit echivalentul a aproximativ 5 milioane de dolari mită. „Faptele s-au prescris” - a decis Curtea de Apel București, marți, ca efect al împlinirii termenului de prescripție generală a răspunderii penale. Fostului ministru al Turismului îi va fi confiscată însă suma de 3,4 milioane de euro. Hotărârea nu este definitivă.
Prim verdict în dosarul Hidroelectrica pentru Elena Udrea: faptele s-au prescris
„În temeiul art.396 alin.1, 6 rap. la art.16 alin.1 lit.f teza a II-a din Codul de procedură penală cu aplic. art.5 din Codul penal, încetează procesul penal faţă de inculpata UDREA ELENA-GABRIELA (date), cu privire la infracţiunile de trafic de influenţă, prev. de art.291 alin.1 Cod penal, rap. la art.7 lit.a din Legea nr.78/2000 şi spălarea banilor, prev. de art.29 alin.1 lit.b din Legea nr.656/2002 (actualmente încriminată prin art.49 alin.1 lit.b din Legea nr.129/2019), ca efect al împlinirii termenului de prescripţie generală a răspunderii penale”, a decis instanţa.
Magistrații au propus confiscarea specială a sumei de 3,4 milioane de euro de la fostul ministru. „Menţine măsura asiguratorie a popririi luată faţă de inculpata Udrea Elena-Gabriela prin ordonanţa din 15.12.2016 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie, Secţia de Combatere a Infracţiunilor Asimilate Infracţiunilor de Corupţie şi măsura sechestrului asigurator instituită faţă de aceeaşi inculpată prin încheierea din data de 01.10.2018, pronunţată de judecătorul de cameră preliminară al Curţii de Apel Bucureşti, în dosarul nr.9725/2/2017/a1, definitivă prin încheierea nr.902 din 15.11.2018 a unui Complet de cameră preliminară din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Secţia Penală, până la concurenţa sumelor de 2.500.000 de euro, respectiv 900.000 de euro (în echivalent în lei la cursul oficial de schimb al BNR de la data executării măsurii) în vederea executării măsurii de siguranţă a confiscării speciale”, se arată în minuta instanţei.
Citește și:
> Elena Udrea și Ioana Băsescu scapă de condamnarea la închisoare. ICCJ: Faptele s-au prescris
> Lovitură mare pentru Elena Udrea şi Ioana Băsescu din partea DNA
> Elena Udrea, mesaj din pușcărie înainte de campania electorală: „O soluție pragmatică ar fi...”
Elena Udrea și Dan Andronic, trimiși în judecată în 2017
De asemenea, magistrații au mai hotărât încetarea procesului penal față de Dan Andronic pentru mărturie mincinoasă. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu apel în zece zile de la comunicare.
Elena Udrea și Dan Andronic au fost trimiși în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) în data de 20 decembrie 2017, pentru trafic de influență și spălare de bani, respectiv mărturie mincinoasă. Elena Udrea a fost acuzată că a cerut cinci milioane de dolari de la afaceristul Bogdan Buzăianu în schimbul unei intervenții pentru menținerea contractului între Hidroelectrica și firma acestuia.
În aceste momente, Elena Udrea se află în închisoare, fiind condamnată definitiv în dosarul Gala Bute. Pedeapsa este de 6 ani. Acum, aceasta este la Penitenciarul de Femei Târgșor. Aceasta a fost extrădată acolo din Bulgaria, unde fugise pentru scăpa de condamnare.
Alexandra Chivu
Redactor-șef
Am absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion și am o experiență în presă de peste 6 ani. Ca jurnalist, am lucrat în publicații precum Ciao.ro, Fanatik.ro și Playtech.ro, la care se adaugă și un internship la DigiFM. De-a lungul carierei jurnalistice, am scris în diferite domenii ca sănătate, politic, sport, horoscop, social, meteo, lifestyle, turism și monden. Pe lângă redactat, m-am ocupat și de paginile de Facebook ale mai multor ONG-uri.