Dumitru Buzatu, reținut de DNA în fața „amantei”. „Farmazon” dezvăluie de ce s-a hotărât să îi facă flagrant

26 sept. 2023, 08:44
Foto: SIMION MECHNO / AGERPRES FOTO
Urmăriți-ne pe: Google news Copy Share

Emil Savin, omul de afaceri care i-a dat mită peste un milion de lei președintelui CJ Vaslui, a afirmat că nu el l-a denunțat și nu au fost prieteni niciodată. Pe înregistrări, Dumitru Buzatu îi mulțumește pentru bani și îi mărturisește că milionul vine la fix, că era „pe drojdie”. În portbagajul șefului de județ au fost găsite o geantă maro de piele cu bancnote, covrigi, friptură și vin. „Farmazon” a dezvăluit și de ce s-a hotărât să îi facă flagrant. 

Farmazon dezvăluie de ce s-a hotărât să îi facă flagrant lui Dumitru Buzatu


Polițist Buzatu: „Din ce provine această sumă de bani?”

Dumitru Buzatu: „Sunt economiile mele!”

1,25 de milioane de lei, bani cash, adică 10% din valoarea unui contract, erau îndesați într-o borsetă maro de piele. Banii erau ținuți neglijent printre oale cu pui cu smântână, fripturi, sticle cu vin și covrigi. 

În seara cu pricina, procurorii și ofițerii DGA l-au scos forțat din mașină și l-au lipit de autoturism. În primul autovehicul blocat în rafic sunt oamenii de încredere ai baronului local. 

La volan, secretara Ana Maria Obreja, cea care ar avea o relație apropiată cu șeful CJ. Ioan Buruiană, fostul director DGASPC, care, spun procurorii, negocia cu antreprenorii atribuirea procentului de 10% din toate contractele. Al treilea personaj este Dragoș Cazacu actual direct la protecția Copilului Vaslui.  

„Toţi ne-am panicat. Doamna Obreja plângea, eu eram în pragul de. Luaţi prin surprindere, întinşi pe capote”, a spus Dragoș Cazacu, director DGASPC.
„Eu îl chemam pe domnul preşedinte la pescuit să se relaxeze. Am fost chemat la DNA. Au impresia că eu am ştiut de această mită. Domnul Savin a zis să vină la pescuit şi domnul preşedinte că dă o friptură şi o sticlă cu vin”, a transmis Ioan Buruiană, fost director DGASPC.

Procurorii l-au filat toată ziua. Au așteptat ca Buzatu să primească mita de la Emil Savin, denunțătorul său. Afaceristul, supranumit Farmazon sau regele asfaltului din Moldova, are altă variantă de poveste.

„Nu l-am denunțat pe Buzatu, am denunțat expertiza respectivă. Eu am cerut să facă o contraexpertiză, ei nu au vrut, au spus că să o facă tot expertul care a realizat expertiza. Dar eu am văzut-o că este cam dubioasă și am spus 'Măi, omule, nu cred că e corect, dacă el a făcut o expertiză și eu fac o contraexpertiză, tot cu expertul ăsta?”, a relatat Farmazon.

Motivul real este, de fapt, o factură de aproape 3 milioane de euro blocată de baronul PSD. „N-am avut încotro, a trebuit să fac ce am făcut. Nu-mi pare rău. Eu nu am avut o prietenie cu domnul Buzatu”, a completat Emil Savin. 

„Se cunoaşteau de foarte mult timp, erau, dacă se poate spune în lumea asta, erau amici de foarte mulţi ani!”, Tudor, fiul lui Dumitru Buzatu. 

Fost șef al CAP la Murgeni, Savin a fost prins în anul 2018 fraudând fonduri europene. Drept urmare, a primit interdicție de la judecători să mai facă afaceri cu statul. Însă, a doua zi după decizie, compania sa a primit un contract pe bani publici chiar de la CJ Vaslui. 

„N-am dat mită niciodată până acum. Sunt fată mare la asta. Eu am zero contracte cu Consiliul Judeţean”, Emil Savin. 

În schimb, firmele fiicelor lui Dumitru Savin au contracte cu statul. Conform SEAP, două firme ale familiei lui Savin au încheiat numai din 2018 până în prezent 18 contracte pe bani publici, în valoare de aproape 250 de milioane de lei cu primării din județul Vaslui, cu Consilii Județene și chiar cu Compania Națională de Investiții. Activitatea principală prin care se sifonau banii: construcții și reabilitări de drumuri.

Totul a fost la cel mai înalt nivel. Buzatu este descris de procurori ca un despot local care făcea presiune pe subalterni până când aceștia cedau. Printre ei se număra și Valeriu Caragață, administrator public al drumului. 

„Presiunile acestea sunt subiective. Sunt târât şi bălăcărit. Probabil o să mă cheme la DNA. Nu sunt într-o stare emoţională prea bună. Nu toată lumea ia şpagă aici!”, Valeriu Caragață, administrator public al drumului. 

Lucrările la loturile 1 și 2 din drumul strategic erau finalizate în proporție de 80% și au stagnat la acest nivel timp de aproape doi ani. Abia la începutul acestui an lotul numărul 1 a fost atribuit din nou prin licitație. 

Dumitru Buzatu a fost aproape 30 de ani la putere şi a administrat sărăcia în Moldova. În judeţul campion la asistaţi social şi elevi care abandonează şcoală, baronul PSD a reuşit să strângă avere. 

Venitul anual al lui Dumitru Buzatu din salariul de președinte de Consiliu Județean este de 330 de mii de lei, pensie și pensie specială de la Parlament. Are cel puțin zece terenuri agricole, forestiere și intravilane, însumând câteva hectare, împrăștiate în tot județul. Acesta mai deține și cinci case, o autorulată, două mașini și o ambarcațiune. De asemenea, are acțiuni la o societate, iar în conturi are apropae 100 de mii de lei. 



Citeste si