De unde provenea peștele din pachetele trimise pacienților din Murgeni. Mănăstirea a fost amendată
Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Vaslui a demarat, în noaptea de miercuri spre joi, controale la Mănăstirea Florești și la Spitalul de Psihiatrie Murgeni, unde trei pacienți au murit și alți 27 au fost internați în spital. Verificările au arătat că aproape 170 de porții de ciorbă și pește pangasius cu legume au fost trimise de la mănăstire la Murgeni. Instituția bisericească a fost amendată cu 40.000 de lei pentru că nu avea dreptul să presteze activități de catering.
Peștele din pachetele trimise pacienților din Murgeni provenea de la Mănăstirea Florești
„Noi ne-am autosesizat, instituţia a trimis două echipe: una la mănăstirea Floreşti şi o alta la Spitalul de Neuropsihiatrie din Murgeni. Investigaţiile noastre s-au finalizat spre dimineaţă, au fost luate măsurile legale, s-au recoltat probe care au ajuns la Institutul de Igienă şi Sănătate Publică din Bucureşti, aşteptăm rezultatul investigaţiilor.
Se bănuieşte că peştele ar putea fi incriminat. În ziua de marţi, mănăstirea Floreşti a dus 170 de porţii de ciorbă din peşte cu perişoare din peşte şi respectiv peşte prăjit cu legume, pangasius”, a declarat joi, pentru News.ro, directorul DSVSA Vaslui, Nelu Munteanu.
Conform acestuia, peștele a fost cumpărat cu factură fiscală de la un depozit din Bârlad. Controalele vor fi extinse și la depozit. „Sigur că vom merge mai departe cu investigaţii cu privire la sortimentul de peşte”, a precizat directorul DSVSA Vaslui.
Citește și:
> Primele rezultate ale autopsiei în cazul pacienţilor morţi de la Spitalul de Psihiatrie Murgeni
> Cauza morții celor trei pacienți de la Murgeni, în continuare un mister
> De ce a lipsit Gabriela Cristea de la înmormântarea mamei sale. Care erau riscurile
Chestionat dacă autoritățile au aflat deja dacă din lotul de pește a fost vândut din depozitul din Bârlad și din care au fost preparate alimentele trimise către spital au fost puse în vânzare cantități și pe piața din Vaslui, Munteanu a răspuns:
„Vom afla în urma anchetei pe care o vom face astăzi, la depozit, ce pot să spun este că nu am mai avut nicio semnalare privind îmbolnăviri în rândul eventualilor consumatori finali.”
Cât despre cantina spitalului, oficialul DSVSA a menționat că aceasta are autorizație sanitar-veterinară, au fost controale în trecut acolo și, din punct de vedere al igienei, nu au fost semnalate probleme.
Mânăstirea Florești, amendată cu 40.000 de euro
Mănăstirea Florești a fost amendată pe motiv că nu era autorizată din punct de vedere sanitar-veterinară pentru activitățile de carantină-catering. Amenda a fost aplicată în baza Hotărârii de Guvern 984, art. 6 alin. b) punctul 9, act normativ care prevede că sancţiunile în astfel de situaţii sunt cuprinse între 40.000 şi 50.000 de lei.
Citește și:
> Doina și Ion Aldea-Teodorovici. 30 de ani de la moartea celor „două inimi gemene”
> Grigore Vasiliu Birlic, nevoit să dea examen de şapte ori la Conservator
Trei pacienţi de la Spitalul de Psihiatrie Murgeni, judeţul Vaslui, au murit şi un altul este în stare gravă, după ce toţi cei internaţi au mâncat alimente pe bază de peşte, oferite de Mănăstirea Florești.
Alți 30 de pacienți au fost transferați la Spitalul din Bârlad și la UPU Vaslui. La Spitalul de Psihiatrie Murgeni sunt internate peste o sută de persoane.
Alexandra Chivu
Redactor-șef
Am absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion și am o experiență în presă de peste 6 ani. Ca jurnalist, am lucrat în publicații precum Ciao.ro, Fanatik.ro și Playtech.ro, la care se adaugă și un internship la DigiFM. De-a lungul carierei jurnalistice, am scris în diferite domenii ca sănătate, politic, sport, horoscop, social, meteo, lifestyle, turism și monden. Pe lângă redactat, m-am ocupat și de paginile de Facebook ale mai multor ONG-uri.