Creștere semnificativă a bugetelor pentru apărare în cadrul NATO
Conform raportului anual al secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, prezentat în 2023, doar 11 din cele 32 de state membre ale Alianței Nord-Atlantice au alocat cel puțin 2% din Produsul Intern Brut (PIB) pentru apărare în anul precedent. Această cifră reprezintă o creștere semnificativă față de anul 2014, când numai trei țări îndeplineau acest obiectiv.
Raportul evidențiază că bugetele militare ale statelor membre NATO au însumat aproximativ 1.100 de miliarde de dolari în ultimul an, cu o creștere de 11% față de 2022. Două treimi din această sumă reprezintă cheltuielile SUA pentru apărare, în timp ce PIB-ul american constituie mai mult de jumătate din PIB-ul total al statelor membre.
Stoltenberg a subliniat importanța susținerii Ucrainei în conflictul cu Rusia, afirmând că acest sprijin „nu este un act de caritate, ci este în interesul propriei noastre securități”. El a avertizat că o eventuală victorie a președintelui rus Vladimir Putin ar putea încuraja alte regimuri autoritare să urmeze un curs similar.
Citește și:
> Creșterea prețurilor la ulei de măsline în UE
> Grevă CFR. Circulația trenurilor va fi întreruptă timp de două ore, mâine
> Creșterea accentuată a chiriilor în orașele mari din România
În plus, secretarul general al NATO a menționat provocările aduse de China, care, potrivit lui, nu împărtășește valorile Alianței și se aliniază tot mai mult cu Moscova. Stoltenberg a subliniat necesitatea de a gestiona riscurile și de a se pregăti pentru o competiție de durată cu Beijingul.
În perspectiva aniversării a 75 de ani de la înființarea NATO în 2024, Stoltenberg a accentuat mesajul de unitate și solidaritate care va fi transmis la summitul de la Washington din iulie, subliniind importanța legăturii transatlantice pentru securitatea națiunilor membre.