Social Business

Controale la comercianții din zona litoralului. Jumătate dintre ei nu au autorizație de funcționare și nu au plătit taxe în 2021

schedule 16 feb. 2023, 11:28

Controale la comercianții din zona litoralului. Jumătate dintre ei nu au autorizație de funcționare și nu au plătit taxe în 2021
Foto: Shutterstock.com

Jumătate din operatorii economici care își desfășoară activitatea pe litoralul românesc nu au autorizație de funcționare și nu au plătit taxe la stat în 2021, se arată într-un audit făcut de Curtea de Conturi. 

Jumătate din operatorii economici de pe litoral nu au autorizație de funcționare

Activitățile comerciale desfășurate în zona litoralului sunt făcute de operatori economici neautorizați, reiese dintr-un raport al Curții de Conturi, care a realizat șase acțiuni de flash-audit în localități de pe malul Mării Negre. 


„Curtea de Conturi a României a realizat, în perioada 04.04.2022 - 27.05.2022, șase acțiuni de flash-audit la unități administrativ-teritoriale din zona litoralului, respectiv UATM Constanța, UATM Mangalia, UATO Eforie, UATO Năvodari, UATC Costinești și UATC Limanu.

Auditul a avut drept punct de plecare acțiunea de documentare realizată în anul 2021 asupra legalității și regularității desfășurării activităților autorizabile pe litoral, care a scos în evidență faptul că, în mare măsură, activitățile comerciale desfășurate pe raza unităților administrativ-teritoriale din zona litoralului sunt efectuate/realizate de către operatori economici/comercianți neautorizați, acest aspect având implicații directe în privința sănătății și siguranței consumatorilor, precum și în privința modului de stabilire și încasare a veniturilor bugetelor locale cuvenite din taxele de autorizare”, potrivit unui comunicat de presă. 

Curtea de Conturi menționează că obiectivul general al misiunii de audit a vizat identificarea cazurilor de operatori economici care desfășoară activitate comercială în localitățile riverane litoralului Mării Negre, în afara cadrului legal.

„Astfel, în anul 2021, o parte importantă din activitatea comercială desfășurată pe litoralul Mării Negre a fost realizată în afara cadrului legal, cu ocuparea domeniului public în mod abuziv.
De asemenea, au fost identificate neconformități în ceea ce privește desfășurarea de activități comerciale fără deținerea de autorizații/acorduri emise de autoritățile de reglementare, dar și legate de modul de efectuare a controalelor pentru reducerea sau eliminarea riscurilor de desfășurare a activităților în afara cadrului legal de către operatorii economici.
O altă constatare a auditorilor publici se referă la diminuarea veniturilor bugetelor locale cu valoarea veniturilor nestabilite (provenite din taxele necolectate de către unitățile administrativ-teritoriale), respectiv cu suma de 13.422.438 lei, estimată la nivelul minim al taxelor de autorizare sau cu suma de 22.760.349 lei, estimată la nivelul mediu al taxelor de autorizare”, se menționează în comunicat. 

Puțini operatori economici plătesc taxe la bugetul local

Curtea de Conturi mai transmite că, având în vedere că acordarea autorizațiilor de funcționare sau vizarea acestora în anul 2021 s-a făcut pentru mai puțin de jumătate din totalul celor care ar fi trebuit să ceară autorizarea, anume faptul că nu au fost încheiate contracte cu operatorii economici privați, cum ar fi pentru serviciile de salubrizare, la bugetul local nu s-au încasat venituri substanțiale care ar fi putut ridica potențialul economic al zonei. În același timp, o parte dintre cheltuieli a fost suportată de unitățile administrativ teritoriale. 

„Pentru a răspunde obiectivului general și obiectivelor specifice ale acțiunilor de flash-audit, echipa de audit a demarat o campanie de conștientizare la nivelul operatorilor economici, prin elaborarea unor chestionare care au avut ca tematică exercitarea activităților de comercializare în zone publice pe litoralul românesc în condițiile autorizării acestora de către unitățile administrativ-teritoriale.

Analiza chestionarelor a scos în evidență necesitatea modificării cadrului de reglementare specific, întărirea stării de legalitate în domeniul desfășurării activității de către operatorii economici și, nu în ultimul rând, necesitatea creșterii rolului pro-activ al personalului unității administrativ-teritoriale”.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 12 voturi
Nu: 20 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

32 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9768 RON
0.00030
USD
USD: 4.6464 RON
0.01120
GBP
GBP: 5.8855 RON
0.03190
HUF
HUF: 1.2572 RON
-0.00720
BGN
BGN: 2.5446 RON
0.00010
CHF
CHF: 5.2078 RON
0.00360
Convertor valutar

Rezultat: ---