Sport

Povestea de viață a lui Constantin Popovici. Cum a ajuns de la un simplu angajat pe vapor campionul României de la Fukuoka

schedule 28 iul. 2023, 08:58

Deși plin de lipsuri, sportul românesc dă naștere unor noi campioni mondiali. Constantin Popovici și Cătălin Preda au luat aurul și argintul la Campionatul Mondial de sărituri în apă de la mare înălțime de la Fukuoka. Victoria vine după mulți ani de muncă și antrenamente în bazine fără apă, unde săreau pe saltele. Constantin Popovici, însă, a trecut și prin multe alte încercări. Până să ajungă la cea mai importantă performanță din carieră, sportivul român a avut multe de pătimit. Cum l-a adus viața de la un simplu angajat pe vapor la proaspăt medaliat cu aur?

Constantin Popovici, de la simplu angajat pe vapor la campion al României

Executată aproape de perfecțiune, săritura din mâini i-a adus lui Constantin Popovici titlul de campion mondial la Fukuoka, cu un punctaj apropiat de cel al colegului său, Cătălin Preda, care a luat argintul

„Este multă muncă în spate! Cred că sunt singurul care ştie cât de mult am muncit, iar astăzi a venit răsplata!”, a spus Constantin Popovici, campion mondial la sărituri de la mare înălțime. 
„Toate acestea sună clişee, dar chiar asta este muncă, perseverenţă, determinare, imaginaţie şi credinţă în obiectivul setat”, a declarat Cătălin Preda, argint la sărituri de la mare înălțime.

Sportivul român în vârstă de 34 de ani a început să concureze la sărituri în apă de la mare înălțime în urmă cu 5 ani. Până atunci, a avut parte de multe încercări. A avut implantate șuruburi și chiar o cuntuzie cerebrală.

În anul 2008, Constantin Popovici a fost singurul român care participa la proba de high diving la Jocurile Olimpice de la Beijing. În 2011, a renunțat la visul său, iar timp de un an și jumătate a făcut acrobații în echipa Cirque du Soleil, în Las Vegas. 

În 2017 lucra pe vase de croazieră, unde făcea și salturi în apă de plăcere. În 2018, sportivul se antrena în condiții despre care nimeni n-ar fi crezut că i-ar putea aduce performanța. 

Alături de alţi 140 de sportivi se pregătea în bazinul de la „23 august” din Capitală, care nu avea apă sau trambuline, ci saltele, fiincă în România nu există bazine în care să-și poată derula antrenamentele.

„Am avut șuruburi, operații, chiar și o contuzie cerebrală”

„În timpul unei sărituri, m-am dus glonț până la fundul bazinului, mi-am lovit tibia și peroneul. Am avut dublă fractură. Am avut opt șuruburi, operații. Am avut accidentări grave. 
În Las Vegas, am sărit de pe un leagăn rusesc. Am sărit și am ajuns prea apoape de sol. Am căzut pe sol de la 6 metri, am avut o contuzie cerebrală”, povestea Constantin Popovici. 
„Erau 17 grade, era foarte frig. Eram la 27-28 de metri. Dacă stai puțin prea aplecat, te poate lua salvarea. Am făcut un triplu înapoi cu dublu șurub. Poți să leșini în urma impactului, la o viteză de 90 de kilometri pe oră. Acest sport e total diferit față de săriturile în apă de la 10 metri. Anul trecut mi-am spart 5 dinți de la o săritură. Impactul mi-a clănțănit dinții”, mai spunea el. 


SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9759 RON
-0.00010
USD
USD: 4.6361 RON
0.00770
GBP
GBP: 5.8194 RON
0.00060
HUF
HUF: 1.2736 RON
-0.00460
BGN
BGN: 2.5441 RON
CHF
CHF: 5.0891 RON
0.00570
Convertor valutar

Rezultat: ---