Crăciun în vreme de război. La Betleem, creştinii palestinieni au stat de veghe şi s-au rugat printre ruine pentru pace

25 dec. 2023, 11:26
Foto: Christian Media Center - Română/YT
Urmăriți-ne pe: Google news Copy Share

Credincioșii s-au adunat la Betleem, unde au participat la slujba de la miezul nopții. Creștinii pelastinieni au stat de veche, s-au rugat printre ruine pentru pace și și-au căutat alinare în sărbătoarea sfântă a Crăciunului. Viflaim, locul în care născut Iisus, arată acum total diferit față de anii trecuți. Orașul sacru a fost abandonat de pelerini în acest an, iar majoritatea sărbătorilor de Crăciun au fost anulate din cauza războiului Israel - Hamas. 

Crăciunul la Betleem, în vreme de război

Creștinii palestinieni au ținut, în Ajunul Crăciunului, o veghe sumbră de Crăciun, în Betleem, cu imnuri intonate în jurul lumânărilor și rugăciuni pentru pace în Gaza, în loc de sărbătorile festive de odinioară. În anii precedenți, Betleem era locul central pe care îl ocupă în povestea creștină a vieții lui Iisus, născut acolo într-un grajd și așezat într-o iesle de animale. 

Însă, în condițiile în care peste 20.000 de persoane au fost ucise în Fâșia Gaza, în timpul războiului, conform autorităților sanitare din enclava administrată de Hamas, populația majoritar palestiniană din Betleem, în Cisiordania ocupată, este și ea în doliu. 

În acest an, oamenii locului au decis să nu aibă un bad mare, din cauza măcelului care are loc la 50 de kilometri distanță. Iar în locul obișnuitei scene a nașterii, bisericile din Betleem au plasat anul acesta machetele printre dărâmături și sârmă ghimpată. 

„Bethleemul este un mesaj. Nu este un oraș, ci un mesaj de pace pentru întreaga lume. Din acest loc sacru transmitem un mesaj de pace... opriți războiul, opriți sângele, crimele și răzbunarea”, a declarat părintele Ibrahim Faltas, un călugăr prezent la priveghi.

Creștinii reprezintă aproape 2% din populația din Israel și din teritoriile palestiniene ocupate, conform Protecting Holy Land Christians, o campanie organizată de șefii bisericilor din Ierusalim, iar în Gaza o proporție mai mică.



Citeste si