Controversele încoronării Regelui Charles: „moartea cu coasa” din timpul ceremoniei și detalii ascunse în ținute

08 mai 2023, 07:20
Foto: Today.com/Youtube
Urmăriți-ne pe: Google news Copy Share

Ceremonia de încoronare a Regelui Charles al III-lea, cea mai impresionantă etalare de fast văzută într-o generație, a fost marcată de o mulțime de controverse. De la detalii ascunde în ținutele invitaților, până la comportamentul celor trei copii ai prințului William. Mezinul Louis a fost deliciul zilei. Nu au lipsit nici momente bizare. Un britanic susține că a văzut cum trecea moartea cu coasa în timpul evenimentului. 

Încoronarea Regelui Charles, învăluită în mister. Controverse din timpul ceremoniei

Britanicii au fost tulburați de o înregistrare video postată pe Twitter și văzută de aproape patru milioane de ori până acum. „Nu este moartea cu coasa?”, se întreabă cel care a filmat. „Este Meghan Markle deghizată”, au glumit unii. Alții au spus că a vrut și prințesa Diana să fie prezentă. De fapt, era un călugăr de la Westminster. 

Dar toată lumea vorbește despre copiii cuplului William și Catherine, care au făcut deliciul zilei cu atitudinea lor. De la George, care a fost unul dintre pajii bunicului său, la Charlotte, foarte grijulie cu fratele ei, până la Louis, care, la cei cinci ani, a făcut eforturi mari ca să nu adoarmă. Ba chiar, la un moment dat, a fost luat din catedrală și adus doar la finalul ceremoniei.

Cât despre ținute, s-a aflat faptul că tunica pentru încoronarea Regelui Charles a fost făcută la cea mai veche croitorie din Londra, cu o tradiție de peste 330 de ani. Și mocasinii purtați de acesta au fost deosebiți. Deși eleganți, cu catarame din argint, au avut confortul unei perechi de pantofi sport, s-a lăudat proprietarul atelierului în care încălțămintea a fost lucrată manual. 

În ceea ce privește rochia Reginei Camilla, ea a fost creată de designerul britanic Bruce Oldfield, care a îmbrăcat-o de multe ori și pe prințesa Diana. De culoarea fildeșului, veșmântul noii regine a fost brodat cu flori, cu fir auriu și argintiu, iar ca detaliu ascuns, printre margarete și nu-mă-uita au fost scrise numele nepoților săi.

Sub mantia Ordinului Regal Victorian, ducesa de Cambridge, Catherine, a purtat o rochie concepută de Alexander McQueen, cel care i-a făcut şi rochia de mireasă, în anul 2011. Prințesa Charlotte a fost copia mamei Kate, cu o rochie și o pelerină tot de la Alexander McQueen.

Prințul William a purtat uniforma militară și o pelerină tot de la Alexander McQueen, în timp ce Harry a îmbrăcat un costum negru, de la Dior. De asemenea, fetele prințului Andrew, Eugenie și Beatrice, s-au făcut remarcate și ele. Chiar dacă au purtat rochii simple, accesoriile le-au scos ținutele din anonimat, căci au asortat coliere cu diamante estimate la 130.000 de lire. 

De departe, însă, una dintre cele mai spectaculoase ținute de la încoronare a fost a sopranei sud-africane Pretty Yende. Artista a purtat o rochie galbenă, făcută din opt metri de crep și cinci metri de organza, la care a adăugat un colier și o pereche de cercei de diamante cu 180 de carate.

Mai sobre au fost reginele Europei. Letiția a Spaniei a fost roz din cap până în picioare, cu costum, geantă și pantofi de la Carolina Herra. Maxima a Olandei a avut o rochie albă cu broderie ce aparține unui designer local, iar Charlene de Monaco a avut un compeu bej, cu pantofi nude și bijuterii discrete. 

Muzica, aleasă personal de rege

Chiar și corul de gospel care a uluit audiența a fost ales personal de rege; același care a cântat și la nunta lui Harry. La ceremonii, fiul cel mic al lui Charles a stat în al treilea rând. În Marea Britanie a poposit doar 28 de ore și 42 de minute, apoi s-a întors la Los Angeles, pentru că a doua zi, 7 mai, și-a serbat băiatul cel mare, pe Archie, care a împlinit patru ani. 

El și familia au avut propria caleașcă pentru drumul spre Buckingham. Cu toții au fost escortați de Cavaleria Regală, la fel ca și trăsura regală, care a fost implicată într-un accident pe traseu. Nimeni nu a fost rănit, iar poliția s-a asigurat că nu vor exista incidente care să strice marele eveniment al încoronării. Oamenii legii au arestat peste 50 de oameni în Londra, care pregăteau proteste anti-mafie. 

Cât ar fi costat ceremonia de încoronare 

Unele voci denunță că încoronarea regelui Charles, care a oferit un imbold semnificativ economiei britanice, după cum a transmis Palatul Buckingham, a avut un cost extravagant, estimat neoficial la 100 de milioane de lire sterline. 

Palatul mizează pe un câștig de un miliard de lire pentru economia Regatului, greu încercată în acest an. În schimb, o firmă de consultanță anticipează o scădere de 0,2% a PIB-ului pe aprilie din cauza vacanței decretate de guvern cu ocazia încoronării. 



Citeste si