Caz șocant în Capitală: bătrâni sechestrați, torturați, lăsați fără case și obligați să se căsătorească. Din rețea ar face parte doi juriști

07 dec. 2023, 08:52
Foto: politiaromana.ro
Urmăriți-ne pe: Google news Copy Share

Mai mulți bătrâni din Capitală au rămas fără case după ce au căzut în plasa unei familii de escroci. Oamenii în vârstă, unii cu probleme fizice și psihice, au fost obligați să se căsătorească. Victimele erau apoi sechestrate, torturate și lăsate fără case. Din rețea ar fi făcut parte și doi juriști. Timp de șase ani, nicio autoritate a statului pe unde bătrânii au trecut cu escrocii, de la starea civilă la notariat, nu au găsit nimic suspect. 

La subsolul unei case, ţinuţi închiși, aliniați în niște încăperi cât o debara, dormind pe saltele. Așa au fost găsiți bătrânii de polițiști. Victimele, șase femei și bărbați, cu vârste între 50 și 73 de ani, au căzut în plasa escrocilor. Din dorinţa de a intra cât mai repede într-una dintre casele suspecţilor, mascaţii au dat cu berbecul într-o uşă deja deschisă. 

Memebrii grupării au fost ridicați direct din pat și aruncați pe podea, apoi au ajuns, rând pe rând, la secție pentru audieri.  Suspecții sunt toți din aceeași familie, au transmis anchetatorii: capul rețelei și cinci femei - mama, concubina și trei surori.

Își alegeau victime din rândul persoanelor vulnerabile: oameni în vârstă care locuiau singuri, fără moștenitori, și care aveau probleme de sănătate. Îi vânau ca să pună ulterior mâna pe casele, apartamentele sau terenurile pe care le aveau victimele. 

Membrii grupării reușeau să le câștige încrederea bătrânilor și, sub pretextul unei afecțiuni fulgerătoare, își convingeau victimele să se căsătorească. Cel puțin cinci astfel de mariaje s-ar fi încheiat în ultimii șase ani. Cea mai recentă căsătorie aranjată a fost în august anul curent. Atunci, capul reţelei, un bărbat de 46 de ani, s-a căsătorit cu o femeie de 72 de ani. Până să fie prinşi, au reuşit să vândă două case. 

Polițiștii au găsit în locuința suspecților 22 de mii de euro. Două femei îi ajutau pe escroci cu sfaturi juridice: îi învățau cum să facă procuri, succesiuni sau acte de vânzare cumpărare.

„Din cercetări, s-a stabilit că, inoculându-le persoanelor vătămate false impresii de apartenenţă ori afecţiune, cinci dintre bănuiţi s-au căsătorit cu persoanele vătămate, deşi diferenţele de vârstă sunt foarte mari, după care le-ar fi deposedat, fie prin efectul legii (în urma decesului unei persoane vătămate), fie prin acte juridice subsecvente căsătoriilor, de bunurile imobile, în scopul valorificării acestora”, a mai transmis Poliţia.
„În cauză, vor fi dispuse măsuri asiguratorii, constând în indisponibilizarea a 6 imobile, valoarea acestora urmând a fi stabilită ulterior. În baza mandatelor de aducere, care vor fi puse în aplicare, persoanele vizate vor fi conduse la audieri, faţă de acestea urmând a fi dispuse măsurile legale ce se impun”, a mai transmis sursa citată.

Pentru a-și convinge victimele să-și dea casele, suspecții ar fi apelat la tortură și abuzuri. Doi dintre bătrâni au fost duși direct la spitalul Obregia pentru îngrijiri, iar alți patru au ajuns la secția de poliție pentru a explica ce s-a întâmplat. 

Cazul este presărat cu multe întrebări. Una dintre ele: cum de nu a observat nimeni? Nicio persoană din vreo instituție a statului prin fața căreia au trecut indivizii nu și-a dat seama că este ceva putred la mijloc cu aceste căsătorii. Nici ofițerul de la starea civilă când ajungeau mirii, nici notarul când erau semnate actele de vânzare și nici asistenții sociali de la DGASPC, în evidența cărora erau bătrânii cu dizabilități. 

Două dintre victime au murit după ce au intrat pe mâna rețelei. Procurorii încearcă acum să afle dacă nu cumva, prin abuzurile aplicate, escrocii le-au scurtat viața oamenilor pentru a pune mâna mai repede pe averile acestora. 



Citeste si