Când va ajunge în România ciclonul care a devastat Italia. Cum va afecta vremea

19 mai 2023, 09:04
Foto: NASA images/Shutterstock
Urmăriți-ne pe: Google news Copy Share

Ciclonul mediteranean care a făcut ravagii în Italia se îndreaptă spre estul Europei. România va fi afectată, iar până la finalul lunii sunt așteptate ploi torențiale și căderi de grindină. În paralel, în Italia, autoritățile au evacuat în total 20 de mii de oameni, mulți dintre ei fiind salvați cu elicopterele, din calea apelor. Zeci de români au fost nevoiți să își părăsească locuințele după inundațiile catastrofale din nordul țării lovite de fenomenele naturii. 14 persoane au murit până acum, iar pagubele provocate de puhoaie se ridică la miliarde de euro.

Ciclonul mediteranean care a devastat Italia va ajunge și în România: când și cum va afecta vremea

Cicloanele repetate din Marea Mediterană, care au adus prăpădul în nordul Italiei, se vor simţi şi în România zilele următoare. 

„În România vor fi averse din loc în loc în acest weekend, dar săptămâna viitoare ploile vor apărea pe suprafeţe extinse şi ar putea lăsa cantităţi mai importante de apă prin sud şi prin est. Aversele vor veni însoţite de vijelii, descărcări electrice şi grindină”, a transmis Simona Căpșună, la Observator.
„Vorbim de fenomene de instabilitate accentuate datorate sistemului format în Marea Mediterană, acest ciclon care a acționat în special asupra Italiei și nu în ultimul rând asupra Mării Adriatice, pentru că acestea au fost zonele cele mai afectate. În Italia cantitățile de precipitații s-au apropiat chiar și de 200 de litri pe metru pătrat în 24 de ore. A fost cod roșu în zonele afectate. El s-a deplasat, a afectat și centrul Europei, iată că și Croația este sub cod roșu”, a declarat la Digi 24, Elena Mateescu, director ANM. 
„(n.red Ciclonul) Se va deplasa până în zona de est, sud-est a Europei (...) și cu siguranță rămân de interes și zonele din partea de sud, sud-est și est până săptămâna viitoare. Dar până săptămâna viitoare, și pe parcursul nopții și chiar și mâine vor mai rămâne de interes, sub influența acestui ciclon zone din Oltenia, Banat, Crișana și Maramureș pentru că el încă își mai produce efecte având în vedere încărcarea cu umezeală", a precizat directorul ANM. 

În următorul interval de timp sunt așteptate și căderi de grindină: „Cu siguranță, noi, aflându-ne totuși la periferia estică a acestui sistem frontal am avut cantități importante de precipitații, în special în zona sud-vestică a țării, acolo unde a fost în vigoare avertizarea meteorologică de cod galben. Valorile cantităților de precipitații, prin acumulare, au depășit chiar și la nivel local 30-40 de litri pe metru pătrat.

Însă instabilitatea va fi de interes și în următoarea perioadă, pentru că vorbim în continuare de posibilitatea să consemnăm averse torențiale însoțite de descărcări electrice, izolat căderi de grindină, pentru că la acest sfârșit de săptămână cresc și temperaturile, ne vom apropia din nou de 28 de grade Celsius și chiar și vineri și sâmbătă, inclusiv în Capitală, la o maximă de 27-28 de grade, fapt care aduce fenomene specifice instabilității și vom vorbi de averse cu caracter torențial", a afirmat Elena Mateescu. 

Vreme instabilă; valori ale precipitațiilor peste medie 

Directorul ANM a menționat faptul că până la sfârșitul lunii mai vremea va fi instabilă: „Chiar și în debutul săptămânii viitoare, până la sfârșitul primăverii (...) la nivelul Europei incluzând și România, fenomenele de instabilitate vor fi de interes (...) pentru că ne așteptăm ca și săptămâna viitoare să înregistrăm la nivelul acesteia, în intervalul 22 - 29 mai, valori ale precipitațiilor peste medie, în special în sud, sud-est și est”.

Specialistul meteo a completat că în România vântul va sufla în zonele mai joace de relief cu 40-50 km/h: „Ne așteptăm chiar și în această noapte și mâine la intensificări ale vântului, mai ales pe crestele montane, cu peste 70 - 90 de kilometri pe oră, dar în același timp și în zonele mai joase de relief, chiar la acest moment, cu viteze de 40 - 50 de kilometri pe oră”. 

Până să ajungă la noi, ploile torențiale au inundat zeci de case într-un oraș din vestul Serbiei, iar în Novi doi oameni au fost salvați de pe acoperișul mașinii înconjurate de apă. 



Citeste si