Externe

Cerealele ucrainene, sămânță de scandal. Rusia a anunțat că va considera țintă militară orice navă din Marea Neagră care se îndreaptă spre porturile Ucrainei

schedule 20 iul. 2023, 09:41

Cerealele ucrainene, sămânță de scandal. Rusia a anunțat că va considera țintă militară orice navă din Marea Neagră care se îndreaptă spre porturile Ucrainei
Foto: Elena Larina/Shutterstock

Ministrul rus al Apărării a anunțat că orice navă din Marea Neagră care se îndreaptă spre porturile Ucrainei vor fi văzute drept potențiale ținte militare. Măsura va intra în vigoare de la miezul nopții, 20 iulie, ora 00:00. 

Rusia va considera ţintă militară orice navă din Marea Neagră care se îndreaptă spre porturile Ucrainei

Conform Kommersant, toate navele care se vor îndrepta spre porturi ucrainene vor fi văzute de Armata Rusă drept potențiali transportatori de mărfuri militare și vor fi considerate ținte legimite. Totodată, teritoriile sub al căror pavilion navighează aceste nave vor fi considerate implicate în părți, de partea Kievului.

„O serie de zone maritime din nord-vestul și sud-estul apelor internaționale ale Mării Negre au fost declarate temporar periculoase pentru navigație”, a transmis într-un comunicat al Ministerului rus al Apărării.

Rusia a anunţat încetarea acordului de export al cerealelor ucrainene prin Marea Neagră după atacarea podului Kerci din Crimeea

Rusia a anunțat, luni, 17 iulie, că a încetat din acea zi acordul privind exportul de cereale prin Marea Neagră, după ce podul Keci din Crimeea a fost din nou avariat de două drone ucrainene. 

Moscova a acuzat că nu mai sunt îndeplinite condițiile înțelegerii, dar admite că atacarea podului Kerci nu are legătură cu decizia luată. 

Kremlinul a spus că oprirea acordului care avea rolul de a combate criza alimentară globală agravată de invadarea Ucrainei nu are nimic de-a face cu atacarea podului Kerci. 

Înţelegerea mediată în urmă cu un an de ONU şi Turcia permitea Ucrainei să exporte cereale pe cale maritimă, prin porturile din sudul ţpării, după ce Rusia a impus o blocadă la începutul războiului din Ucraina. Acordul a fost prelungit de mai multe ori şi urma să expire luni. Moscova susţinea de câteva luni că nu mai sunt îndeplinite condiţiile pentru o nouă prelungire.

Cinci țări, printre care și România, cer UE extinderea interdicției la exporturile de cereale din Ucraina

Cinci state membre ale UE din Europa Centrală și din Est au cerut împreună, miercuri, Uniunii să prelungească interdicția asupra importurilor de cereale din Ucraina dincolo de termenul limită de 15 septembrie, pentru a evita perturbări majore ale pieței, au declarat miercuri miniștrii agriculturii, după întâlnirea de la Varșovia. Este vorba despre Polonia, Bulgaria, Ungaria, România și Slovacia. 

Ministrul ungar Agriculturii, Istvan Nagy, a declarat înainte de întâlnirea de la Varșovia că cele cinci țări vor cere ca această interdicție de import să rămână pentru patru produse ucrainene: grâu, porumb, semințe de rapiță și semințe de floarea soarelui, cu continuarea, deocamdată, a transporturilor de tranzit.

„Mergem la Varșovia pentru a consolida cooperarea celor cinci țări și [pentru] a semna o declarație sau un acord în care vom cere UE să prelungească interdicția după 15 septembrie”, a spus Nagy.
„Evident, Ucraina, având în vedere dimensiunea ei, orice produce și exportă în Europa, deranjează piața. Situația este aceeași cu carnea de pui, ouăle, mierea", a spus el.
„Deocamdată, cele patru produse vor rămâne, ne străduim să păstrăm interdicția acestor patru produse și probabil va exista un acord prin care țările, în mod individual, pot cere UE să impună interdicția asupra produselor suplimentare, despre asta vom vorbi.”

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 15 voturi
Nu: 24 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

39 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9759 RON
0.00070
USD
USD: 4.7742 RON
-0.04250
GBP
GBP: 5.9774 RON
-0.00310
HUF
HUF: 1.2104 RON
0.00020
BGN
BGN: 2.5441 RON
0.00040
CHF
CHF: 5.3721 RON
-0.01860
Convertor valutar

Rezultat: ---