Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat că este posibilă amânarea termenelor pentru implementarea sistemului e-TVA, în urma reacțiilor venite din partea mediului de afaceri și a contabililor. Decizia finală va fi luată după consultări suplimentare cu reprezentanții acestui sector.
Sistemul e-TVA, care presupunea introducerea unui decont precompletat de TVA, urma să devină operațional la data de 1 august 2024. Totuși, în fața preocupărilor exprimate de Romanian Business Leaders (RBL) și alte organizații, privind costurile și presiunile administrative adăugate, precum și posibilele dificultăți în colectarea TVA, Ministerul Finanțelor a luat în considerare posibilitatea de a proroga termenele pentru notele de diferență TVA și notele justificative cu 6 luni, până la 1 ianuarie 2025.
Citește și:
Elevii din România, scrisoare pentru Nicolae Ciucă.
Horoscop TAUR. Cele cinci calități și cele cinci defecte ale nativilor zodiei Taur
Ministrul Boloș a subliniat că, deși termenele ar putea fi amânate, mecanismul în sine este "absolut necesar" și nu va fi suspendat sau amânat în totalitate. Scopul sistemului e-TVA este de a crește eficiența fiscală și de a combate frauda, prin furnizarea de către ANAF a unui decont precompletat de TVA, pe care firmele trebuie să îl verifice și să îl confirme.
În ciuda discuțiilor și a posibilei amânări, Ministerul Finanțelor insistă pe necesitatea acestui sistem pentru a reduce decalajul de TVA și a îmbunătăți colectarea taxelor, menționând că o eventuală creștere a cotei de TVA ar putea fi luată în considerare dacă nu se obțin fondurile necesare prin reducerea evaziunii fiscale.