Ungaria va renunța la măsurile de plafonare a prețurilor la alimentele de bază începând cu data de 1 iulie 2024, a anunțat Ministerul Economiei de la Budapesta. Decizia vine în contextul în care rata inflației a scăzut semnificativ, conform datelor transmise de Reuters. Guvernul condus de premierul Viktor Orban a implementat reduceri de preț obligatorii pentru marile lanțuri de retail în iunie 2023, când țara a înregistrat cea mai mare rată a inflației din Uniunea Europeană.
Inflația, care a atins un vârf de 25,7% în ianuarie 2023, a scăzut la intervalul țintă de 2% - 4% stabilit de Banca Centrală a Ungariei, situându-se la 4% în luna mai. Creșterea salariilor reale începând cu septembrie 2023 a dus la venituri mai mari pentru familii, contribuind astfel la o creștere a consumului.
Reglementările impuneau retailerilor cu vânzări anuale de peste un miliard de forinți (aproximativ 2,72 milioane de dolari) să ofere reduceri săptămânale de cel puțin 15% la 20 de produse alimentare esențiale, inclusiv carne de porc, lapte, brânză și pâine. Aceste reduceri erau calculate comparativ cu cel mai scăzut preț oferit în ultimele 30 de zile.
Citește și:
Noi sancțiuni pentru Rusia. Miniștrii de externe ai UE pregătesc un nou pachet de interdicții
EURO 2024: România s-a întors în fotbalul mare. Ianis Hagi calcă pe urmele tatălui său
În perioada în care prețurile alimentelor au crescut semnificativ în Ungaria, mulți cetățeni unguri au ales să facă cumpărături în România, unde prețurile erau mai avantajoase, iar TVA-ul la alimente este semnificativ mai mic decât cel de 27% din Ungaria. De asemenea, carburanții erau mai ieftini în România, motiv pentru care mulți șoferi maghiari preferau să alimenteze în timpul vizitelor lor peste graniță.