Grupul Russian Copper Company (RCC) și mai multe companii chineze sunt suspectate că au evitat taxele și sancțiunile occidentale prin comerțul cu sârmă nouă de cupru, prezentată în documente ca fiind deșeuri. Surse apropiate dosarului au dezvăluit că sârma de cupru a fost mărunțită în regiunea Uigura pentru a îngreuna distingerea acesteia de deșeurile de cupru, permițând astfel atât exportatorilor cât și importatorilor să beneficieze de tarifele vamale diferențiate.
În luna decembrie, Rusia a impus un tarif de 7% la exporturile de sârmă de cupru, mai mic decât cel de 10% aplicat la deșeuri. În China, importurile de sârmă de cupru sunt taxate cu 4%, în timp ce importurile de deșeuri de cupru din Rusia nu sunt taxate. Discrepanțele dintre datele vamale chineze și cele rusești au scos la iveală aceste practici, cu China raportând achiziții semnificativ mai mari de deșeuri de cupru din Rusia, în timp ce Rusia indică exporturi neglijabile de deșeuri de cupru către China.
Citește și:
România excelază în Europa la viteza internetului
Premierul Ciucă efectuează o vizită oficială în Suedia. Cu cine se va întâlni oficialul din România
Fermierii români și bulgari amenință cu proteste zilnice. Ce în nemulțumește pe agricultori
Administrația vamală din Rusia a refuzat să furnizeze date despre schimburile comerciale externe, întrerupând divulgarea acestor informații din aprilie 2022, după invazia Ucrainei. Grupul RCC, vizat de sancțiunile occidentale, a declarat că își limitează furnizarea de produse doar la companii rusești, fără a oferi alte detalii.
China a devenit o destinație cheie pentru companiile rusești care caută să continue exporturile în urma sancțiunilor impuse de SUA și Uniunea Europeană. Mărunțirea sârmei de cupru este o strategie pentru a masca materialul nou, care este diferit vizual de deșeurile de cupru, facilitând vânzarea către producătorii chinezi de cabluri de cupru. În ciuda lipsei de obstacole juridice pentru China de a cumpăra metale de la firme rusești, există reticență din partea producătorilor, care se tem că afacerile lor ar putea suferi dacă sunt percepute ca sprijinind financiar Rusia. Sancțiunile pot conduce la dificultăți în procesarea plăților și accesarea de noi împrumuturi, motiv pentru care unele companii chineze și-au creat echipe speciale pentru a gestiona relațiile comerciale cu Rusia.
Citește și:
Turcia încetează comerțul cu Israelul și acuză de genocid