Speciale Special

Unde se află „Coroana de sprini” purtată de Iisus Hristos. Este într-un oraș vizitat de români, dar care nu știu despre existența obiectului sfânt

schedule 12 dec. 2023, 09:12

Unde se află „Coroana de sprini” purtată de Iisus Hristos. Este într-un oraș vizitat de români, dar care nu știu despre existența obiectului sfânt
Foto: Captura video CBS Evening News/YT

În urmă cu patru ani, după ce un incediu a mistuit locul în care se afla, a existat o mare îngrijorare cu privire la cea mai prețioasă coroană: Cununa de spini a lui Iisus Hristos. Obiectul sfânt a fost salvat și se află într-un oraș vizitat de români, dar care nu știu despre existența acestui artefact. Unde se află „Coroana de spini” purtată de Iisus Hristos?

Unde se află „Coroana de sprini” purtată de Iisus Hristos

Pe aprilie 2019 a avut loc un incendiu uriaș la catedrala Notre-Dame din Paris. Primul obiect pe care pompierii au fost rugați să îl salveze a fost „Coroana de sprini” a lui Iisus Hristos, însă fără să știe unde era ascunsă mai exact acest obiect sfânt, deoarece de pe harta primită lipsea prețiosul artefact. Deci nu exista niciun document care să divulge locul secret. 

În cele din urmă, un pompier a reușit să localizeze seiful în care se afla Coroana de spini și să o scoată la timp din clădire. Inițial, acesta a scos o replică a obiectului, aflat într-o casetă de sticlă, crezând că este originalul. 

Acum, Coroana de spini este bine păstrată în trezoreria Catedralei Notre-Dame din Paris. Dar această relicvă supremă a Răstignirii a trecut prin situații mai rele. A scăpat de pasiunea naziștilor pentru suveniruri ale Patimilor în timpul ocupării Parisului, dar a fost aproape de a fi distrusă în timpul Revoluției Franceze din 1789. 

După Revoluția Franceză, a fost depozitată la Notre-Dame. La scurt timp după sosirea sa în Franța, Coroana de spini a lui Iisus Hristos a fost depusă într-o biserică, Sainte-Chapelle (Sfânta Capelă), construită în principal pentru uzul regelui, în cadrul palatului său regal. Totodată, era și depozit pentru colecția de relicve sacre a suveranului.

Pentru Coroana de Spini a fost concepută o vitrină în cadrul bisericii, care a costat 13.134 de monede de aur. Pentru a nu părea o achiziție lumească, regele a aranjat să achite în schimb datoriile proprietarului anterior. 

În loc să ascundă obiectul sfânt, noul proprietar regal și-a proclamat achiziția peste tot. De-a lungul timpului, spinii Coroanei au fost îndepărtați de către diverși regi francezi și au fost împrăștiați peste tot în lume. Din anul 1790, nu a mai dispărut nicio parte din Coroană, conform aleteia.org

Unele locații sunt catedralele din Köln, Praga și Sevilla, precum și un internat din nordul Angliei ((Stonyhurst College) și British Museum. Spini au ajuns chiar și în Biserica St. Michaels din Pittsburgh, Pennsylvania, SUA.

Unde sunt împrăștiate bucățile din Sfânta Cruce

Bucățile din Sfânta Cruce pe care a fost răstignit Iisus Hristos sunt unele dintre cele mai venerate relicve creștine. S-a calculat că volumul total al Sfintei Cruci era de 178.000.000 mmc, din care s-au păstrat circa 4.000.000 mmc. Cele mai mari bucăți se păstrează în diferite lăcașuri de cult de la: Roma, muntele Athos, Bruxelles, Veneția, Gent și Paris.

Unde sunt Sfintele Cuie

Cuiele cu care a fost țintuit pe cruce Iisus Histos au, de asemenea, parte de o poveste interesantă. Unul dintre ele se spune că a fost folosit în realizarea coroanei de fier a regilor longobarzi, altul a fost utilizat la căpăstrul calului lui Constantin cel Mare și încă unul la coiful aceluiași împărat.

Cronologia istoriei Sfintelor Relicve

  • 326 - Din inițiativa și cu contribuția Sfintei Elena, mama împăratului Constantin, la Ierusalim se construiește basilica Sfântului Mormânt.
  • 360 - Doamnele Ethérie și Pèlerin din Bordeaux povestesc liturghiile de la Ierusalim, în care sunt amintite relicvele sfinte, inclusiv coroana de spini. Secolul V - Episcopul Paulin din Nole citează coroana de spini ca figurând printre relicve.
  • 614 - Chrosroês, regele perșilor, dăruiește prețioasele relicvarii împăratului Heraclius.
  • 630 - Împăratul bizantin Heraclius aduce relicvele de la Ierusalim.
  • 635 - Acesta le pune în siguranță în palatul imperial din Constantinopol.
  • 1239 - Are loc transferarea Coroanei de spini și a fragmentului din Sfânta Cruce în capela din palatul regelui Franței, Ludovic al IX-lea, răscumpărate de la venețieni.
  • 1248 - Inaugurarea Capelei Sfinte, unde sunt depuse prețioasele relicve.
  • 1793 - Topirea relicvariilor și dispersarea relicvelor de la Sfânta Capelă și catedrala Notre-Dame din Paris, în urma Revoluției Franceze.
  • 1804 - Restituirea relicvelor catedralei Notre Dame, de către Napoleon I, unde se află și astăzi, scrie historia.ro.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 15 voturi
Nu: 24 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

39 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9759 RON
0.00070
USD
USD: 4.7742 RON
-0.04250
GBP
GBP: 5.9774 RON
-0.00310
HUF
HUF: 1.2104 RON
0.00020
BGN
BGN: 2.5441 RON
0.00040
CHF
CHF: 5.3721 RON
-0.01860
Convertor valutar

Rezultat: ---