Politic Social

Spațiul aerian al României va fi închis între Sulina și Galați. Anunțul făcut de Ministerul Apărării Naționale

schedule 15 sept. 2023, 10:11

Spațiul aerian al României va fi închis între Sulina și Galați. Anunțul făcut de Ministerul Apărării Naționale
Naypong Studio/Shutterstock

Ministerul Apărării Naționale a anunțat că va închide spațiul aerian al României din zona de nord a Dobrogei, între Sulina și Galați.

Spațiul aerian între Sulina și Galați, închis

Ministerul Apărării Naționale a anunțat că restricția se aplică pe o adâncime de 20-30 km, până la înălțimea de 4.000 m. Această restricție a fost luată “pe fondul intensificării atacurilor rusești asupra porturilor ucrainene de la Dunăre”.

MApN a mai menționat că restricții de zbor în spațiul aerian limitrof la granița cu Ucraina au fost aplicate încă din luna mai 2022, însă pe o adâncime de 8 km în interiorul spațiului aerian național, până la înălțimea de 1.000 m.

“Pe fondul intensificării atacurilor rusești asupra porturilor ucrainene de la Dunăre au fost necesare măsuri pentru extinderea restricțiilor pentru a asigura o mai eficientă capacitate de monitorizare şi control al utilizării spațiului aerian”, se arată în comunicat.

Comunicatul integral al MApN

Începând cu data de miercuri, 13 septembrie, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii împreună cu Ministerul Apărării Naţionale, în calitate de responsabili privind managementul spațiului aerian național, au impus restricții suplimentare de zbor în spațiul aerian limitrof graniței cu Ucraina din zona de nord a Dobrogei, între Sulina și Galați, pe o adâncime de 20-30 km în interiorul spațiului aerian național, până la înălțimea de 4.000 m.
Notificarea privind suplimentarea restricțiilor de zbor – de tip NOTAM (Notice to Airmen) a fost transmisă pe canalele oficiale de comunicare de către autoritățile aeronautice competente civile și militare.
În aceste zone restricționate nu este permis zborul aeronavelor pilotate sau nepilotate, cu excepția aeronavelor de stat (inclusiv SMURD și aeronavele aflate în situații de urgență).
Restricții de zbor în spațiul aerian limitrof întregii granițe cu Ucraina au fost impuse încă din luna mai 2022, după declanșarea războiului de agresiune de către Federația Rusă împotriva Ucrainei, pe o adâncime de 8 km în interiorul spațiului aerian național, până la înălțimea de 1.000 m.
Pe fondul intensificării atacurilor rusești asupra porturilor ucrainene de la Dunăre au fost necesare măsuri pentru extinderea restricțiilor pentru a asigura o mai eficientă capacitate de monitorizare şi control al utilizării spațiului aerian. Menționăm că zborul aeronavelor civile în zona de control de aerodrom a aeroportului Tulcea nu sunt afectate.

De asemenea, reprezentanții Ministerului Apărării au mai menționat că, odată cu instituirea restricțiilor în spațiul aerian limitrof frontierei cu Ucraina, se aplica legislația internațională și națională. Astfel, se aplică măsuri de poliție aeriană sub comanda națională și NATO și se evaluează gradual situația.

În cazul în care aeronava care încalcă spațiul aerian restricționat nu părăsește spațiul, nu răspunde la comunicații și dacă este percepută ca un pericol, se poate ajunge, prin ordin al Ministrului Apărării, la forță, ”dar numai după ce se asigură că nu sunt oameni nevinovați la mijloc”.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 9 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

28 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00090
USD
USD: 4.6156 RON
-0.00220
GBP
GBP: 5.7819 RON
0.00130
HUF
HUF: 1.2855 RON
-0.00310
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00040
CHF
CHF: 5.0892 RON
0.00170
Convertor valutar

Rezultat: ---