Politic

Parlamentul României adoptă sistemul hibrid în contextul campaniei electorale

schedule 09 apr. 2024, 16:28

Parlamentul României adoptă sistemul hibrid în contextul campaniei electorale
Foto: ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO
Parlamentul României adoptă sistem hibrid în preajma alegerilor, cu ședințe online posibile, fără impact asupra indemnizațiilor parlamentarilor.

În preajma campaniei electorale, activitatea Parlamentului României suferă modificări, trecând parțial în sistem hibrid. Președintele interimar al Camerei Deputaților, Alfred Simonis, a anunțat că, având în vedere contextul politic actual, este posibil ca unele ședințe de plen să se desfășoare online. Această decizie vine după ce Comisia de buget-finanțe a solicitat să lucreze în acest mod până la finalul sesiunii parlamentare.

În ultimele două săptămâni, activitatea parlamentară a fost redusă, cu ședințe de plen o dată pe săptămână și întâlniri ale comisiilor de specialitate doar o dată pe săptămână. Simonis a subliniat că munca în sistem hibrid nu va influența indemnizațiile demnitarilor, care sunt stabilite pe baza activității legislative și nu pe timpul petrecut în sala de plen.

Indemnizația de bază a unui parlamentar este de 18.720 de lei brut lunar, cu suplimente pentru liderii de grup și președinții Camerelor. Parlamentarii beneficiază și de o sumă forfetară pentru cheltuieli de personal și cabinet, iar o hotărâre recentă permite utilizarea a până la 50% din această sumă pentru promovare pe rețelele sociale și alte activități conexe.

Sesiunile ordinare ale Parlamentului sunt stabilite prin regulament, cu două perioade anuale de activitate, iar ședințele plenare și ale comisiilor permanente au o frecvență minimă stabilită de regulament, cu o zi dedicată activității în circumscripțiile electorale.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---