Speciale Special

Grigore Uruc, „asasinul de Anul Nou”. Criminalul român ucidea doar în noaptea de Revelion

schedule 22 nov. 2023, 11:50

Grigore Uruc, „asasinul de Anul Nou”. Criminalul român ucidea doar în noaptea de Revelion
Foto: Captura video YT

În comunism, România a avut parte de câteva cazuri de criminali în serie, care au devenit notorii. Printre acestea se numără și cazul „asasinului de Anul Nou”, care a ucis, timp de 4 ani, în noaptea de Revelion, copii ai străzii, cu vârste cuprinse între 13 și 14 ani. Chiar și Nicolae Ceaușescu era speriat de acesta, cerându-le organelor de control să îl țină la curent cu anchetele. Criminalul, un bărbat analfabet din județul Buzău, a fost identificat în persoana lui Grigore Uruc. 

Grigore Uruc, „Asasinul de Anul Nou”, a îngrozit România în comunism

Grigore Uruc a terorizat întreaga țară la sfârșitul anilor '80, după ce a omorât, timp de patru ani, în noaptea de Revelion. Patru copii, cu vârste de 13 și 14 ani, i-au căzut victime. 

Prima sa victimă a fost Cerasela Dimineț, o copilă de 14 ani, care a fost găsită fără suflare la data de 2 ianuarie 1985 într-o centrală termică din Buzău. Cadavrul său prezenta mai multe lovituri de cuțit. Medicii legiști au concluzionat că minora a murita încă de la prima lovitură primită. Tot specialiștii au constatat că teribila crimă s-a produs în noaptea dintre ani.

Polițiștii au început să audieze zeci de persoane, fiind desfășurate investigații complexe pentru prinderea criminalului, însă autorul părea să fie de negăsit. 

Un an mai târziu, în 1986, un al copil al străzii, un băiat de 13 ani, a fost găsit mort în noaptea de Anul Nou. Cadavrul său a fost descoperit în zona Școlii Generale nr.4 din Buzău. Chiar dacă pe trupul minorului erau mai multe mușcături de câini, provenite de la câinii vagabonzi, legiștii au stabilit că acesta a fost omorât cu aceeași armă, iar autorul crimei era același cu cel al Ceraselei Dimineț. 

În 1987, Grigore Uruc a omorât din nou. Cosmin Gruiu, un băiat de 14 ani, a fost a treia sa victimă. Adolescentul a fost omorât cu 24 de lovituri de cuțit. Oamenii legii nu reușeau să dea de urma criminalului în continuare. Dar, cu ocazia celei de-a treia crime, au realizat că asasinul vine o dată pe an la Buzău pentru a ucide. 

Grigore Uruc a fost prins în 1988, însă nu înainte ca acesta să mai comită o crimă. A ucis o fată de 13 ani, chiar cu puțin timp înainte de a fi arestat. 

Asasinul de Anul Nou a fost judecat într-un timp scurt și condamnat la moarte. El a fost executat pe 11 iunie 1988, fiind penultimul condamnat la moarte din timpul regimului comunist. 

Colonelul Traian Tandin a lucrat ca ofiţer criminalist în cadrul Serviciului Judiciar al Inspectoratului General al Poliţiei Române. Acesta a fost poliţistul de s-a ocupat de cazul „Asasinului de Anul Nou” şi cel care l-a capturat pe Grigore Uruc. În cartea sa, „Cei mai odioşi 100 criminali români”, colonelul Tandin l-a inclus pe Uruc printre cei mai cumpliţi asasini din istoria României.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---