Sănătate

„Gâtul de lebădă”, noul trend periculos creat de filmul Barbie. Ce este și cum ne poate afecta sănătatea

schedule 07 aug. 2023, 08:27

„Gâtul de lebădă”, noul trend periculos creat de filmul Barbie. Ce este și cum ne poate afecta sănătatea
Foto: Captura Warner Bros. Pictures

Filmul Barbie, regizat de Greta Gerwig, a înregistrat oficial încasări mai mari de un miliard de dolari la nivel mondial, la numai 17 zile de la lansare. Pelicula a creat isterie în întreaga lume, inspirand diferite trenduri pe rețelele sociale. În ciuda mesajului care ne îndeamnă să îmbrăţişăm imperfecţiunea, tot mai multe femei influencer alimentează o direcție periculoasă: Barbie Botox - gât de lebădă. Ele își injectează toxină botulinică în mușchi ca să pasă că au umerii mai subțiri și gâtul mai lung. Medicii avertizează că prea mult botox poate slăbi puterea musculară. 

Filmul Barbie a creat un nou trend pe reţelele sociale: „gâtul de lebădă”

În căutarea perfecțiunii pe care o văd în păpușa Barbie, tinerele din Statele Unite și Europa merg la medicii esteticieni pentru a-și face „gât de lebădă”. Își injectează botox în mușchiul trapez, care trece de-a lungul spatelui, gâtului și umerilor. Astfel, mușchiul se contractă mai puțin, iar corpul pare sculptat.

O astfel de procedură costă cel puțin 500 de dolari și ajunge la câteva mii. Aceasta trebuie repetată, căci botoxul are efect cel mult o jumătate de an, ulterior mușchii revinind la forma inițială. 

Provocarea #BARBIEFEET de pe Tik Tok

Scena în care Barbie își dă jos pantofii cu toc, iar picioarele sale rămân perfect arcuite, a creat isterie în toată lumea. Pe Tik Tok sunt mii de filmulețe cu fete care încearcă această poziție, însă multe nu știu că acea scenă i-a dat până și protagonistei mari bătăi de cap.

„Am păşit, erau benzi cu adeziv pe podea, ca să pot să-mi susţin picioarele acolo şi m-am ţinut de o bară”, a explicat Margot Robbie, protagonista Barbie.
„Ridicarea aceasta pe vârfuri se poate face chiar de la primele şedinţe, cu ajutorul unui profesor care să indice faptul că ridicarea trebuie făcută pe toate degetele. Această extensie unii oameni o au nativ şi forţa de a te ridica pe perniţă sau nu. De cele mai multe ori, cei care încearcă lucrul acesta se ridică pe degetul mic şi atunci cu uşurinţă poţi face o luxaţie, o entorsă, orice problemă care poate să afecteze glezna”, a spus Ana Ioniță, instructor de balet, pentru Observator

Foto: Captura Warner Bros. Pictures

Medicii spun că nu e de joacă și ne recomandă să nu încercăm astfel de exerciții acasă. „Putem avea nenumărate tipuri de leziuni şi anume fracturi ale oaselor, leziuni ale ligamentelor, ale tendoanelor. Este total dăunător să forţăm piciorul să meargă non-fiziologic”, a transmis Marius Uscatu, medic ortoped. 

BarbieFeetChallenge nu este primul trend periculos devenit viral pe TikTok. În 2022, platforma a fost dat în judecată după ce două tinere au muritt în urma unei provocări numite „blackout”, care încuraja utilizatorii să se sufoce până la pierderea cunoștinței. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9759 RON
-0.00010
USD
USD: 4.6361 RON
0.00770
GBP
GBP: 5.8194 RON
0.00060
HUF
HUF: 1.2736 RON
-0.00460
BGN
BGN: 2.5441 RON
CHF
CHF: 5.0891 RON
0.00570
Convertor valutar

Rezultat: ---