Speciale

De ce sunt oglinzi în lift? Ascund un joc subtil de psihologie umană

schedule 09 nov. 2023, 15:03

De ce sunt oglinzi în lift? Ascund un joc subtil de psihologie umană
Foto: Shutterstock

De ce sunt oglinzi în lift? Ascund un joc subtil de psihologie umană. Dar de ce este nevoie de o oglindă într-o cabină de lift? Pe lângă utilitatea lor evidentă, oglinzile din lifturi ascund un secret subtil și interesant, mai degrabă un joc psihologic care ne influențează modul în care ne simțim și interacționăm în acele spații mici și confuze. 

De ce sunt oglinzi în lift

Originea lifturilor, așa cum o știm azi, datează de la începutul secolului al XIX-lea, când au fost echipate cu un motor cu aburi și folosite în principal în mine. La finalul anului 19 și în timpul celui de-al 20-lea, clădirile au început să fie duse mai mult înspre cer, deci aceste instalații mecanice au cunoscut o dezvoltare puternică.

Atunci, era posibilă doar urcarea, nu și coborârea. În anii 1920, tot mai mulți oameni erau speriați de o plimbare cu liftul. Dar altfel ar fi stat situația dacă în ascensoare erau montate oglinzi. 

Inițial, oglinda a fost așezată în cabina liftului pentru confortul utilizatorilor. Ce e drept, primele lifturi funcționau lent și nenumăratele plângeri constante în legătură cu acest aspect i-a determinat pe constructori să instaleze oglinzi. Astfel, s-a ajuns la concluzia că oglinzile au distras atenția oamenilor, iar timpul părea că trece mai repede. 

O altă chestiune importantă în ceea ce privește rolul oglinzilor în lifturi este pentru a contrabalansa îngustimea lor. Cu toții putem cădea de acord cu faptul că unele ascensoare sunt mici și unele persoane claustrofobe ar putea avea probleme, căci oglinzile au avantajul de a mări spațiile închise sau cel puțin de a oferi iluzia aceasta. 

Un alt aspect interesant și cunoscut de puțini despre rolul oglinzilor în lift este cunoașterea de sine. Fie că ne aranjăm părul, fie că ne verificăm aspectul sau pur și simplu ne privim în oglindă, aceste momente scurte de auto-reflecție pot adăuga o notă de autoconștientizare în rutina noastră zilnică. 

Așadar, oglinzile din lifturi nu sunt doar accesorii decorative sau elemente tehnice, ci ascund un joc subtil de prihologie umană, influențându-ne percepțiile și interacțiunile în spații închise. Cu ajutorul lor, ne simțim mai în largul nostru, mai controlați și mai conectați cu ceilalți, chiar și în cele mai mici și mai confuze locuri. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 8 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

27 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9761 RON
-0.00040
USD
USD: 4.6285 RON
-0.00320
GBP
GBP: 5.7804 RON
0.01880
HUF
HUF: 1.278 RON
-0.00030
BGN
BGN: 2.5442 RON
-0.00020
CHF
CHF: 5.093 RON
-0.00250
Convertor valutar

Rezultat: ---