De ce sunt oglinzi în lift
Originea lifturilor, așa cum o știm azi, datează de la începutul secolului al XIX-lea, când au fost echipate cu un motor cu aburi și folosite în principal în mine. La finalul anului 19 și în timpul celui de-al 20-lea, clădirile au început să fie duse mai mult înspre cer, deci aceste instalații mecanice au cunoscut o dezvoltare puternică.
Atunci, era posibilă doar urcarea, nu și coborârea. În anii 1920, tot mai mulți oameni erau speriați de o plimbare cu liftul. Dar altfel ar fi stat situația dacă în ascensoare erau montate oglinzi.
Inițial, oglinda a fost așezată în cabina liftului pentru confortul utilizatorilor. Ce e drept, primele lifturi funcționau lent și nenumăratele plângeri constante în legătură cu acest aspect i-a determinat pe constructori să instaleze oglinzi. Astfel, s-a ajuns la concluzia că oglinzile au distras atenția oamenilor, iar timpul părea că trece mai repede.
Citește și:
Ce aduce luna plină roz de pe 6 aprilie? Vine după o perioadă de furtuni emoționale
La ce te ajută un pitch pe tine și afacerea ta la Factory Bootcamp 2024
Liderii celei mai puternice grupări interlope din România au fost săltați de mascați
O altă chestiune importantă în ceea ce privește rolul oglinzilor în lifturi este pentru a contrabalansa îngustimea lor. Cu toții putem cădea de acord cu faptul că unele ascensoare sunt mici și unele persoane claustrofobe ar putea avea probleme, căci oglinzile au avantajul de a mări spațiile închise sau cel puțin de a oferi iluzia aceasta.
Un alt aspect interesant și cunoscut de puțini despre rolul oglinzilor în lift este cunoașterea de sine. Fie că ne aranjăm părul, fie că ne verificăm aspectul sau pur și simplu ne privim în oglindă, aceste momente scurte de auto-reflecție pot adăuga o notă de autoconștientizare în rutina noastră zilnică.
Așadar, oglinzile din lifturi nu sunt doar accesorii decorative sau elemente tehnice, ci ascund un joc subtil de prihologie umană, influențându-ne percepțiile și interacțiunile în spații închise. Cu ajutorul lor, ne simțim mai în largul nostru, mai controlați și mai conectați cu ceilalți, chiar și în cele mai mici și mai confuze locuri.