Social Locale Externe Politic

Cristian Rizea nu a primit azil politic în Republica Moldova. Fostul deputat ar putea fi extrădat în România

schedule 05 mar. 2023, 18:19

Cristian Rizea nu a primit azil politic în Republica Moldova. Fostul deputat ar putea fi extrădat în România
ILIE BUMBAC / AGERPRES FOTO

Cristian Rizea nu a primit azil politic în Republica Moldova. Curtea Supremă de Justiţie de la Chişinău i-a respins cererea fostului deputat. Acesta ar putea fi extrădat autorităților din România, după ce a fugit din țară după ce a fost condamnat la 4 ani și 8 luni pentru trafic de influență și spălare de bani. 

Cristian Rizea nu primește azil politic în Republica Moldova

Curtea Supremă de Justiție de la Chișinău a decis să nu-i ofere azil politic fostului deputat Cristian Rizea. Acesta ar putea fi extrădat în România, pentru a-și ispăși pedeapsa de care a fugit. În noiembrie 2020, Cristian Rizea a rămas fără cetățenia R. Moldova, după ce fostul președinte Igor Dodon a semnat un decret ca urmare a unui dosar penal privind modul în care a obţinut-o.

Rizea a depus în 2022 o cerere pentru anularea decretului asupra respingerii cererii sale de acordare a azilului politic. Potrivit hotărârii din 21 noiembrie 2022 a Curții de Apel Chișinău, cererea de chemare în judecată a fost respinsă.

Cristian Rizea a fost condamnat în România la 4 ani și 8 luni pentru trafic de influență și spălare de bani. Acesta s-a refugiat în Moldova, iar în 2021 și-a anunțat candidatura pentru Primăria Oraşului Bălţi, din partea partidului NOI, condus de Vladimir Daghi.

Cristian Rizea a publicat o carte despre persoane publice din statul român

Preşedintele Socialiştilor, Igor Dodon, a spus în 2021 că participarea fostului deputat român Cristian Rizea în alegerile parlamentare anticipate de la Chişinău reprezintă un „lucru grav pentru Republica Moldova”. Fostul președinte i-a adus acuzații Maiei Sandu că nu întreprinde măsuri pentru extrădarea lui Cristian Rizea în România.

Cristian Rizea a reușit să „se ascundă” pe partea cealaltă de Prut timp de mai mulți ani, după ce a fugit din România în urma condamnării sale definitive la 4 ani şi 8 luni de închisoare pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi influenţarea declaraţiilor în 2019. Fostul deputat PSD a reușit să ajungă în Moldova, unde a obținut cetăţenia moldovenească, însă fără a menționa de condamnarea sa.

În 2020, România, prin intermediul Ministerului Justiţiei, a solicitat extrădarea lui deputatului Cristian Rizea. După ce s-a acomodat în Republica Moldova, Rizea a publicat o carte în care s povestit despre mai multe persoane care au ocupat funcții importante în statul român.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9762 RON
-0.00040
USD
USD: 4.6699 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.7698 RON
-0.00210
HUF
HUF: 1.2629 RON
-0.00260
BGN
BGN: 2.5443 RON
-0.00020
CHF
CHF: 5.1198 RON
0.00490
Convertor valutar

Rezultat: ---