Social Politic

Arabii vor statul de minoritate în România: loc în Parlament și drept garantat la moschei. Demersul, început de comunitatea din Timișoara

schedule 17 mar. 2023, 10:03

Arabii vor statul de minoritate în România: loc în Parlament și drept garantat la moschei. Demersul, început de comunitatea din Timișoara
Foto: Adevarul/Youtube.com

Arabii vor statul oficial de minoritate în România, ca să aibă loc în Parlament și drept garantat la moschei, școli și centre culturale. Demersul a fost început deja de comunitatea din Timișoara, unde sunt peste 10.000 de arabi. În toată țara sunt zeci de mii și majoritatea au cetățenie română. Ei își argumentează cererea prin motive clare: respectă obligațiile pe care le au, plătesc taxe și impozite, deci vor și drepturi. 

Arabii vor statut de minoritate în România

Primii arabi au venit în țara noastră în timpul comunismului, pentru studii, și mulți au rămas aici. În ultimii ani, li s-au alăturat și refugiații de război, care au venit din Liban, Palestina și Siria. În București locuiesc aproape 30.000 de arabi, iar în zone importante pentru comunitatea lor sunt, pe lângă Timișoara, Oradea, Cluj-Napoca, Iași și Craiova. 8 din 10 arabi de la Timișoara au cetățenie română. Ei au acolo o școală arabă, deschisă acum aproape 30 de ani, și peste 100 de absolvenți pe an.

„Copiii noştri care au fost în perioada asta, acum sunt toţi medici, la toate spitalele din Timişoara sau în România”, a transmis Maisaa Abolabn, director asociație culturală.

Comunitatea arabă din Timișoara a început demersurile pentru obținerea statutului de minoritate etnică în România. Primul pas constă în efectuarea unui fel de recensământ intern al comunității, prin a forma liste care cuprind nume, prenume și CNP românesc pentru cei cu cetățenie, țară de origine și ocupație. 

Președintele Asociației Siria Liberă din Timișoara i-a transmis edilului de Timiș dorința comunității, iar cel din urmă a asigurat că va face demersuri la Parlament și Guvern.

Primul val de arabi s-a stabilit la Timișoara în anii '60

Constituția României garantează minorităților naționale dreptul să își păstreze identitatea culturală, lingvistică și religioasă, tradițiile și obiceiurile. Totodată, garantează câte un loc în Camera Deputaților pentru partidele și asociațiile culturale ale minorităților etnice care nu adună în alegeri numărul de voturi pentru a fi reprezentate în Parlament.

Primul val de arabi s-a stabilit la Timișoara în anii '60. La Timișoara există o Fâșie Gaza locală, după cum numesc localnicii un bulevard din centru, unde găsești multe afaceri cu iz arăbesc. 

Până să obțină statutul de minoritate, comunitatea arabă va mai construi o moschee la Timișoara, dat fiind că cea veche a devenit neîncăpătoare. 

Pas important pentru România în dosarul Visa Waiver

Vor călători liber românii în SUA, în viitorul apropiat?

Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!
EUR
EUR: 4.9219 RON
-0.00190
USD
USD: 4.6021 RON
0.02500
GBP
GBP: 5.618 RON
-0.00480
HUF
HUF: 1.2327 RON
0.01170
BGN
BGN: 2.5165 RON
-0.00090
CHF
CHF: 4.9593 RON
0.03030
Convertor valutar

Rezultat: ---