Vrem muncitori străini, dar nu-i primim prea ușor. Motivul pentru care dosarele de viză sunt respinse pe bandă rulantă
Numărul de imigranți din România a făcut ca populația țării noastre să crească în ultimii ani. Muncitorii străini aduși pe piața forței de muncă de la noi sunt tot mai ceruți de patronii români, dar procesul integrării lor pe șantier, în restaurante sau în supermarketuri este din ce în ce mai dificil. Antreprenorii se plâng că dosarele de viză ale lucrătorilor din alte țări sunt respinse pe bandă rulantă. Guvernul vine cu vești bune și anunță că, din 2024, numărul angajaților străini din state din afara Uniunii Europene va ajunge la 140.000, însă angajatorii susțin că ar avea nevoie de un număr dublu.
De ce dosarele de viză ale muncitorilor străini sunt respinse pe bandă rulantă
În ultimii ani, cu toții am putut observa un fenomen: recrutarea de personal străin a luat amploare. Astfel că azi, probabil, fără muncitorii străini, economia țării noastre s-ar duce de râpă. E vorba de un schimb. Ei au nevoie de locuri de muncă, pentru o viață mai bună, noi avem nevoie de angajați.
„Dacă vorbim din Egipt, în Horeca, bonele filipineze. SriLanka în construcţii, Horeca. Nepalul personal în casă”, a declarat Melania Pop, manager agenție de recrutare, pentru Observator.
Angajatorii români au nevoie de cât mai mulți muncitori străini. Aproape 27% dintre managerii de la noi declarau, în primul semestru al acestui an, că sunt îngrijorați de lipsa forței de muncă, cu 16% mai mulți față de finalul anului trecut.
Citește și:
> Muncitorii străini câștigă și 6.000 de lei pe lună plus bonusuri
> Elena Udrea, mesaj din pușcărie înainte de campania electorală: „O soluție pragmatică ar fi...”
> Zeci de proiectile neexplodate, descoperite de muncitorii care asfaltau o stradă din Galați
„Aducem forţă de muncă din Asia, în principiu, şi avem astăzi în restaurantul în care activez eu din Bangladesh, Nepal, Pakistan. Unii dintre ei cunosc foarte bine limba engleză, alţii mai puţin. Îi integrăm pe cât posibil. Chiar am organizat nişte cursuri de limba română”, a declarat Andrei Cionca, realizator studiu.
În acest context, Patronatul Importatorilor de Forță de Muncă din România nu înțeleg de ce tot mai multe dosare ale muncitorilor din afara țării noastre care aplică pentru viză de muncă sunt respinse. Necunoașterea limbii engleze ar fi unul dintre motive.
„Motivele pot fi legate de faptul că nu se incadrează la cerinţele lor, fie angajatorul nu se încadrează. Există un set intreg de documente care trebuie pus la dosar. Competenţele lingvistice reprezintă unul dintre criterii”, a declarat Yosef Peisakh, Patronatul Importatorilor de Forţă de Muncă.
În 2023, între 25 și 50% dintre candidați nu au primit viză. Cei mai mulți sunt din Pakistan, Bangladesh, Srilanka și Nepal. La ambasada României din New Delhi, într-o lună, au fost respinse mai multe dosare decât în ultimii cinci ani.
Citește și:
> Accident de lucru pe șantierul de la Podul Grant. Muncitorii au găurit o conductă de apă
> Au început lucrările la cel mai dificil tronson de autostradă din istoria României. Are 31 de Km
- România se confruntă cu un deficit de muncitori, iar soluția aducerii forței de muncă din Asia este o soluție la care apelează tot mai multe firme.
Domeniile cu cel mai mare deficit de angajați
Domeniile de activitate pentru care se înregistrează cele mai multe locuri de muncă vacante declarate în mod repetat de către angajatori în anul 2023 sunt:
- Lucrări de construcții ale clădirilor rezidențiale și nerezidențiale 46.652
- Alte activități poștale și de curier 24.228
- Activități de contractare, pe baze temporare, a personalului 20.746
- Restaurante 18.373
- Activități ale agențiilor de plasare a forței de muncă 11.375
- Transporturi rutiere de mărfuri 11.117
- Activități de protecție și gardă 9.941
- Comerț cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare 5.893 predominantă de produse alimentare, băuturi și tutun
- Lucrări de instalații sanitare, de încalzire și de aer condiționat 4.941
- Fabricarea de echipamente electrice și electronice pentru autovehicule 4.561 și pentru motoare de autovehicule
- Fabricarea altor articole de îmbrăcăminte (exclusiv lenjeria de corp) 4.302
- Activități generale de curățenie a clădirilor 4.257
- Lucrări de construcții a drumurilor și autostrăzilor 4.038
- Alte transporturi terestre de călători n.c.a. 3.950
- Fabricarea pâinii, fabricarea prăjiturilor și a produselor proaspete 3.793 de patiserie
- Hoteluri și alte facilități de cazare similare 3.441
Alexandra Chivu
Redactor-șef
Am absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion și am o experiență în presă de peste 6 ani. Ca jurnalist, am lucrat în publicații precum Ciao.ro, Fanatik.ro și Playtech.ro, la care se adaugă și un internship la DigiFM. De-a lungul carierei jurnalistice, am scris în diferite domenii ca sănătate, politic, sport, horoscop, social, meteo, lifestyle, turism și monden. Pe lângă redactat, m-am ocupat și de paginile de Facebook ale mai multor ONG-uri.