Tot mai multe state își repatriază aurul de frica sancțiunilor impuse Rusiei. „L-am transferat înapoi în țară pentru a-l păstra ca activ de refugiu”
Un număr tot mai mare de țări au început să își repatrieze rezervele de aur de frica sancțiunilor occidentale impuse Rusiei, arată un sondaj de opinie făcut de Invesco în rândul băncilor centrale și fondurilor suverane.
Tot mai multe țări își repatriază aurul
Peste 85% dintre cele 85 de fonduri suverane de investiții și 57 de bănci centrale care au luat parte la studiul anual Invesco Global Sovereign Asset Management Study sunt de părere, în acest moment, că inflația va fi mai mare în deceniul următor decât în cel care a trecut.
Aurul și obligațiunile de pe piețele emergente sunt văzute ca pariuri bune în acest context, însă decizia de anul trecut a Occidentului de a îngheța aproximativ jumătate din rezervele de aur și valută ale Rusiei pare să fi declanșat o schimbare a modului de gândire în rândul managerilor de fonduri suverane.
Rezultatele sondajului arată că o „parte semnificativă” a băncilor centrale sunt îngrijorate că înghețarea activelor rusești a determinat un precedent. Aproape 60% dintre respondenți spun că această măsură a făcut aurul mai atractiv, în vreme ce 68% au hotărât să își păstreze rezervele acasă, față de 50% în 2020.
Citește și:
> Europa ia măsuri înainte de un posibil val de atacuri teroriste
> Președintele Klaus Iohannis efectuează o serie de vizite în Africa
> Mărturia lui Remus, românul care și-a văzut fiica în filmările postate de Hamas
Un oficial de la o bancă centrală, care a dorit să îşi păstreze anonimatul, a declarat: „Aveam aurul depozitat la Londra...dar acum l-am transferat înapoi în ţară pentru a-l păstra ca activ de refugiu şi să îl ţinem în siguranţă”, notează Reuters.
Directorul Invesco responsabil de instituțiile oficiale, Rod Ringrow, cel care a supervizat raportul, a transmis că acest punct de vedere este unul răspândit.
„Dacă este aurul meu, atunci îl vreau în țara mea, aceasta este mantra pe care am auzit-o în ultimul an”, a declarat acesta.
De asemenea, îngrijorările geopolitice, combinate cu oportunităţile de pe pieţele emergente, încurajează unele bănci centrale să îşi diversifice activele dincolo de dolarul american.
Alexandra Chivu
Redactor-șef
Am absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion și am o experiență în presă de peste 6 ani. Ca jurnalist, am lucrat în publicații precum Ciao.ro, Fanatik.ro și Playtech.ro, la care se adaugă și un internship la DigiFM. De-a lungul carierei jurnalistice, am scris în diferite domenii ca sănătate, politic, sport, horoscop, social, meteo, lifestyle, turism și monden. Pe lângă redactat, m-am ocupat și de paginile de Facebook ale mai multor ONG-uri.