Taxele bisericești, plafonate. Cât vom plăti pentru o nuntă, un botez sau o înmormântare
Arhiepiscopia Craiovei a cerut preoților plafonarea taxele bisericești. Enoriașii sunt împărțiți. Unii aplaudă măsură, în timp ce alții sunt siguri că nu toți trimișii lui Dumnezeu vor respecta noile reguli. Iată cât am putea plăti pentru o nuntă, un botez sau o înmormântare.
Arhiepiscopia le-a impus preoţilor plafoanea taxelor pentru nunţi, botezuri şi înmormântări
În Gorj, prețurile sunt diferite de la o biserică la alta, iar în unele cazuri este chiar dublul sumelor propuse de Arhiepiscopia Craiovei în urmă cu o lună.
Pentru o cununie, credincioșii ar trebui să plătească cel mult 600 de lei, pentru un botez nu mai mult de 500 de lei, iar pentru o înmormântare maximum 500 de lei, cu tot cu slujbele de până la 40 de zile.
În cazul înmormântărilor, există precizarea ca slujbele să nu fie condiționate de vreo sumă, îndeosebi în cazul familiilor sărace.
„Decizia vine din faptul că fiecare parohie, prin consiliul parohial, putea să impună preţuri mai mari sau mai mici. Ca să existe o unitate de lucru în Arhiepiscopia Craiovei s-a hotărât această plafonare”, a transmis Ioniță Apostolache, purtător de cuvânt Arhiepiscopia Craiovei.
Plafon nerespectat - preot fără parohie
Plafonul stabilit de Arhiepiscopia Craiovei trebuie respectat cu sfinţenie, altminteri preotul riscă să rămână fără parohie. „Cei care spun o mie de lei deja, în momentul de faţă, au depăşit plafonul şi dacă vor primi reclamaţii, atunci va trebui să răspundă pentru faptul că au luat peste acest plafon”, a continuat Ioniță Apostolache, purtător de cuvânt Arhiepiscopia Craiovei.
Citește și:
> Ciolacu, despre taxele românilor: „Anul acesta trebuie să ne încadrăm într-un deficit de 4,4”
> Guvernul renunță la o parte dintre taxe. Salarii și sporuri plafonate la bugetari
> Guvernul, împotriva păcănelelor. Care sunt noile reguli pentru industria jocurilor de noroc
În restul țării sunt alte taxe
La Cluj, de pildă, sumele pentru slujbele de cununie și botez nu trec de 150 de lei. În Constanța, indiferent de slujbă și biserica aleasă, costă 300 de lei. La Iași, fiecare parohie își stabilește singură taxele, însă, teoretic, nu există o obligativitate de plată.
Alexandra Chivu
Redactor-șef
Am absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion și am o experiență în presă de peste 6 ani. Ca jurnalist, am lucrat în publicații precum Ciao.ro, Fanatik.ro și Playtech.ro, la care se adaugă și un internship la DigiFM. De-a lungul carierei jurnalistice, am scris în diferite domenii ca sănătate, politic, sport, horoscop, social, meteo, lifestyle, turism și monden. Pe lângă redactat, m-am ocupat și de paginile de Facebook ale mai multor ONG-uri.