Spania se confruntă cu proteste și măsuri restrictive în fața supraturismului

16 apr. 2024, 13:02
rarrarorro/Shutterstock
Urmăriți-ne pe: Google news Copy Share
Spania se luptă cu supraturismul și efectele sale negative, cum ar fi protestele și presiunea imobiliară, în timp ce turismul rămâne vital pentru economie.

Spania, a doua mare destinație turistică mondială, se confruntă cu o creștere a nemulțumirilor locuitorilor față de supraturism, fenomen care a determinat manifestații și greve în diverse regiuni ale țării. Anul trecut, numărul turiștilor străini a atins un record de 85,1 milioane, aproape dublu față de populația de 47,8 milioane de locuitori. În insulele Canare, unde vizitatorii au fost de șapte ori mai mulți decât populația locală, protestele vizează oprirea construirii a două complexe hoteliere și o mai bună luare în calcul a impactului turismului asupra locuitorilor și mediului.

În alte zone turistice, cum ar fi Malaga, Barcelona și insulele Baleare, locuitorii au recurs la mesaje inventive pentru a descuraja turiștii, inclusiv autocolante și panouri publicitare false. Problemele ridicate de supraturism includ presiunea imobiliară, închirierile pe termen scurt, poluarea sonoră și impactul asupra mediului. În Catalonia, seceta istorică și presiunea asupra rezervelor de apă au dus la declararea stării de urgență în regiune.

Pentru a gestiona această situație, orașe precum Saint-Sébastien și Sevilia au introdus măsuri restrictive, cum ar fi limitarea numărului de persoane în grupurile turistice și posibilitatea introducerii unui acces plătit pentru non-rezidenți în anumite zone. Barcelona a eliminat o linie de autobuz populară printre turiști de pe Google Maps pentru a facilita deplasarea locuitorilor. Cu toate acestea, autoritățile se confruntă cu dificultăți în implementarea acestor decizii, având în vedere că turismul contribuie cu 12,8% la PIB-ul Spaniei și asigură 12,6% din locurile de muncă, fiind astfel un sector vital pentru economia țării.



Citeste si