Spania cere Uniunii Europene să recunoască oficial limba catalană, bască și galiciană
Spania solicită Uniunii Europene să recunoască oficial limba catalană, bască și galiciană. Pentru cererea Spaniei, Parlamentul European are nevoie de aprobarea Comisei Europene.
Spania cere UE recunoașterea a trei limbi
Limba catalană, bască și galiciană nu sunt recunoscute drept limbi oficiale chiar dacă mai există mulți vorbitori ai acestor limbi. De aceea, Spania a cerut Uniunii Europene să recunoască limbile catalană, bască și galiciană drept limbi oficiale în Europa. Bruxelles-ul susține însă că pentru această modificare este necesar ca cei din Comisia Europeană să aprobe cererea, în unanimitate.
„Nu există precedent pentru această cerere a Spaniei” spun analiștii politici.
De asemenea, aceștia mai subliniază că o limbă „regională” poate crea disensiuni politice interne și ar fi o „adevărată cutie a Pandorei”. Până în prezent, la nivel european sunt recunoscute 24 de limbi pentru 27 de state membre și mai există alte 60 de limbi regionale în Uniunea Europeană.
Citește și:
> Consiliul ONU solicită investigație în Gaza pe fondul protestelor din Spania
> Apelul UE pentru încetarea focului în Gaza
> Cum rămâne cu pensiile românilor care au lucrat peste hotare. „Nu avem nici statut de pensionar”
Orice document scris și fiecare discurs din cadrul ședințelor Parlamentului European sunt traduse și interpretate de o întreagă echipă de oameni pentru care Uniunea Europeană achită în jur de un miliard de euro pe an.
„Recunoașterea limbilor catalană, bască și galiciană ar crește exponențial aceste costuri” spun analiștii politici.
În luna septembrie, în plenul Parlamentului European va avea loc o ședință în care se va dezbate subiectul recunoașterii celor trei limbi la nivel European. Însă, analiștii economici sunt de părere că dacă limba catalană, galiciană și bască vor fi recunoscute oficial, atunci Spania va trebui să achite traducătorii și traducerile de documente.
Valentina Podgorneac
Redactor
Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de trei ani activează în presa scrisă. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației.