Şeful ANAF, despre bacşişul la borcan: „Proprietarii de localuri nu trebuie să mai folosească așa mecanism”

08 mar. 2023, 18:18
Chubby Photographer/Shutterstock
Urmăriți-ne pe: Google news Copy Share

Preşedintele ANAF, Lucian Heiuş, susține că proprietarii și administratorii de localuri nu ar mai trebui să folosească mecanismul cu borcanul pe bar pentru a colecta bacșiș, deoarece acest lucru nu mai este legal.

Șeful ANAF, critică practica borcanului pentru bacșiș în localurile din România

Preşedintele ANAF, Lucian Heiuş, spune că proprietarii și administratorii localurilor din România ar trebui să renunțe la tehnica borcanului pentru colectarea bacșișului. Acesta susține că bacșișul trebuie să fie fiscalizat deoarece așa prevede legea. ANAF încă nu a început verificările în acest sens, însă pare că nici nu a rămas mult până va începe.

"Acei administratori/proprietari de asemenea localuri nu ar trebui să mai folosească acel mecanism cu borcanul pe bar, unde cineva îşi pune bani, pentru că nu mai este legal. (...) ANAF nu a făcut încă verificări în acest sens. Din punctul meu de vedere, ştiţi, întotdeauna am spus că trebuie să ne ducem acolo unde se produce marea evaziune fiscală", a declarat Lucian Heiuş.

Șeful ANAF afirmă că verificările se fac doar pe baza unei analize de risc întocmite de ANAF. Chiar dacă acei 100 sau 200 de lei adunați într-o singură zi în calitate de bacșiș în acel borcan nu ar reprezenta o sumă colosală, însă din punct de vedere legal, acei bani nu trebuie să mai fie colectați.

Inspectorii ANAF vor face verificări în cazul sesizărilor

Președintele ANAF a menționat că inspectorii ANAF vor începe să facă verifică dacă vor exista sesizări pe marginea acestui caz. Din punct de vedere legal, inspectorii ANAF sunt obligați să reacționeze la orice sesizare. Acestea pot fi făcute de clienții localului sau chiar angajații acestuia.

Heiuș spune că cei care doresc să lase bacșiș într-un anumit local o pot face, menționându-i acest lucru chelnerului și achitând cu cardul atât nota, cât și suma pe care o va lăsa drept bacșiș.

"Dar şi eu, dacă am fost la un restaurant, nelocuind în Bucureşti - stau în chirie, întotdeauna dacă las bacşiş am grijă ca să plătesc cu cardul şi să trec suma respectivă pe card - şi peste tot pe unde am fost n-am întâmpinat nicio problemă - şi chiar am verificat aşa, fără să ştie nimeni cine sunt. Am spus: 'Da, domnule, vreau să las, dar plătesc cu cardul'. Mi s-a trecut, mi s-a spus suma, deci el funcţionează. N-am întâlnit niciun local în care am fost eu, nu prea multe, recunosc, dar el funcţionează", a mai spus Lucian Heiuş.

Șeful ANAF a transmis că nu știe cât s-a încasat din impozitul pe bacşiş, deoarece acesta intră în categoria de impozite de natură salarială din total sumă care este declarată.



Citeste si