România trece la ora de vară 2023. Cum se schimbă ceasul și când trecem la ora de vară

21 mar. 2023, 12:05
Romolo Tavani/Shutterstock
Urmăriți-ne pe: Google news Copy Share

România va trece la ora de vară în noaptea de sâmbătă, 25 martie 2023, spre duminică, 26 martie 2023. Prin urmare, ceasul se dă cu o oră înainte, ora 03:00 devine ora 04:00. Pentru că ora se va schimba, duminică va fi cea mai scurtă zi din 2023.

România trece la ora de vară. Când își vor schimba românii ceasul

Trecerea la ora de vară se face în fiecare an în ultimul weekend din luna martie. În acest an, românii își vor schimba ceasurile pe data de 26 martie 2023, iar ora 03:00 va deveni ora 04:00 și vor dormi cu o oră mai puțin.

Trecerea la ora de vară și de iarnă este un subiect destul de controversat în ultimii ani la nivelul Parlamentul European, fiind recomandată renunțarea la schimbarea orei, începând cu 2021.

Ora de vară în România. Când a fost introdusă ora de vară pentru prima dată

Ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în România în anul 1932, între 22 mai și 2 octombrie. În perioada 1933-1940, s-a renunțat la această schimbare, iar ora de vară era introdusa în prima duminică din aprilie și dura până în prima duminică a lui octombrie.

România a renunțat definitiv la ora de vară între anii 1941 și 1979, urmând ca în 1979 să o introducă din nou. Până la finalul anului 1996, ora de vară era schimbată la sfârșitul lunii martie și dura până la sfârșitul lui septembrie. Începând din anul 1997, ultima duminică din luna martie a fost stabilită ca fiind ziua în care are loc trecerea la ora de vară și durează până în ultima duminică din luna octombrie.

Cum a apărut ideea de a se introduce ora de vară

Ideea de a schimba ora a pornit de la celebrul om de știință, Benjamin Franklin, în anul 1784. Bărbatul a redactat un eseu numit “An Economical Project” în care a enumerat mai multe metode pentru economisirea uleiului folosit la lămpile de iluminat. Una dintre acestea era schimbarea oreu pe perioada verii.

După ideea lui Benjamin Franklin s-a propus să se adauge 20 de minute în fiecare duminică din aprilie și să se scadă aceste minute în duminicile din luna septembrie. În anul 1908 a avut loc prima încercare după această schemă, în Marea Britanie, însă aceasta nu a fost susținută.

Țări care au adoptat trecerea la ora de vară

Prima țară care a adoptat trecerea la ora de vară a fost Germania, în anul 1916 (între 30 aprilie – 1 octombrie). Exemplul Germaniei a fost urmat și de Marea Britanie în 1916 (între 21 mai – 16 octombrie). Printre țările care au adoptat schimbarea orei de vară se mai numărau Belgia, Danemarca, Franța, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia si Tasmania. 

SUA a introdus schimbarea orei de vară la data de 19 martie 1918, însă tehnica a fost folosită un singur an. Fermierii americani s-au opus acestei modificări și astfel s-a renunțat definitiv.

În prezent, 70 de țări încă mai schimbă în fiecare an ceasul pentru a trece la ora de vară. Această schimbare nu este adoptată de țările de la Ecuator și de la tropicul Capricornului, de Japonia și China. În ceea ce privește țările din Europa, cele care nu mai schimbă ceasul sunt Turcia, Belarus, Rusia și Islanda.



Citeste si