România și comunitatea internațională intensifică sprijinul pentru Ucraina în contextul conflictului prelungit
La doi ani de la izbucnirea conflictului din Ucraina, România își reafirmă angajamentul de a sprijini statul vecin în lupta pentru apărarea independenței și valorilor democratice. Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj puternic, subliniind că ezitările sau întârzierile în privința Ucrainei oferă avantaje agresorului și a îndemnat la unitate și solidaritate europeană pentru a continua furnizarea asistenței necesare.
În paralel, Uniunea Europeană a adoptat cel de-al 13-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, care include 194 de desemnări individuale și vizează în special sectorul militar și de apărare. Această mișcare reprezintă un efort concertat de a limita capacitatea Rusiei de a accesa tehnologie militară sensibilă și de a susține efortul de război.
Citește și:
> Confederația Caritas România - Scrisoare deschisă către Guvernul României
> România nu va trimite luptători în Ucraina, spune Iohannis
De asemenea, Statele Unite ale Americii se alătură demersului internațional, anunțând sancțiuni împotriva a peste 500 de ținte, cu scopul de a responsabiliza Rusia pentru acțiunile sale militare și pentru moartea liderului opoziției Alexei Navalnîi. Președintele Joe Biden a afirmat că sancțiunile vor viza direct pe Vladimir Putin, marcând astfel o poziție fermă din partea SUA.
România, alături de partenerii săi europeni și transatlantici, rămâne angajată în susținerea Ucrainei pe calea recăpătării libertății și a independenței și în eforturile de reconstrucție post-conflict, precum și în integrarea sa în familia europeană.