România, exercițiu pentru gestionarea unui aflux masiv de migranți în Marea Neagră. Garda de Coastă Constanța: „Noi trebuie să fim pregătiți”
Cu războiul la graniță și cu Marea Neagră decretată zonă de risc pentru migrație, România se pregătește pentru primirea refugiaților. Poliția de Frontieră a organizat, miercuri, un exercițiu care a vizat gestionarea unui aflux masiv de migranți. Acesta s-a desfășurat în trei etape. Detalii, mai jos.
România, exercițiu de gestionare a migranților în Marea Neagră
Ambarcațiunile cu migranți care intră în apele românești sunt interceptate de nave militare rapide, cu mult înainte să ajungă la țărm.
„Încercam sa luam legatura cu ei sa vedem cate persoane sunt, cate femei, cati copii, daca sunt pobleme medicale. Nu stii ce este la bordul respectiv: poate sa fie un terorist, poate sa fie orice”, a explicat Ciprian Popa, comandantul navei interceptoare, pentru Observator.
În cazul în care migranții nu depășesc câteva zeci, ei sunt lăsați pe barca lor și escortați până în port. În schimb, dacă este vorba despre câteva sute, procedurile sunt altele.
„Pană acum nu ne am confruntat cu 500 de migranti o data. Am avut diferite momente, anul acesta una cu 42, anul trecut 3 cu 170 de persoane. Noi trebuie sa fim pregatiti”, a declarat Andrei Ene, purtător de cuvânt Garda de Coastă Constanța.
În faza a doua, refugiații sunt transportați cu autobuzele la centrul de primire, amenajat în unitatea militară a Poliției de Frontieră.
Citește și:
> România și Bulgaria au șanse mari să intre în Schengen în 2023
> Fermierii ar putea opri protestele. Înțelegerea făcută cu ministrul Agriculturii
> Cum se desfășoară Valahia 2023, cel mai mare exercițiu nuclear din România
„În final toti migrantii ajung la lucratorii Inspectoratului Regional pentru Migrari pentru luarea masurilor legale. In functie de solicitarile pe care le fac ei”, a spus Mircea Labeș, de la Biroul Imigrări Constanța.
Foto: Antonia Ispas
În cadrul celei de-a treia etapă, au fost desfășurate activități specifice, precum triaj epidemiologic, control corporal, identificarea persoanelor vulnerabile, control de frontieră și realizarea interviului preliminar, amprentarea și fotografierea persoanelor, întocmirea actelor de procedură penală aferente, trierea migranților, înregistrarea și procesarea solicitanților de azil, precum și luarea în custodie publică acolo unde situația o impune.
Marea Neagră a fost decretată zonă de risc
Marea Neagră a fost decretată zonă de risc la scurt timp după ce agenția europeana FRONTEX a închis ruta de migrație din Marea Mediterană către Italia și Grecia.
Citește și:
> România validează al doilea sistem Patriot la Ramstein Legacy 24
> Guvernul reia „Miercurea sirenelor”. Alarmele vor suna din nou în România pentru a fi testate
Călăuzele și traficanții de persoane au deschis ceea ce s-a numit "ruta balcanică" un al doilea traseu care include și țara noastră.
Alexandra Chivu
Redactor-șef
Am absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion și am o experiență în presă de peste 6 ani. Ca jurnalist, am lucrat în publicații precum Ciao.ro, Fanatik.ro și Playtech.ro, la care se adaugă și un internship la DigiFM. De-a lungul carierei jurnalistice, am scris în diferite domenii ca sănătate, politic, sport, horoscop, social, meteo, lifestyle, turism și monden. Pe lângă redactat, m-am ocupat și de paginile de Facebook ale mai multor ONG-uri.