Reuters: Miza summitului UE - Ucraina. Ce piedici ar putea întâmpina Volodimir Zelenski

03 feb. 2023, 10:02
Foto: HCM GLOBAL NEWS COVERAGE/Youtube.com
Urmăriți-ne pe: Google news Copy Share

Astăzi, la Kiev, are loc primul summit UE - Ucraina, după declanșarea războiului. La întrunire vor participa, printre alții, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Liderii europeni se vor întâlni cu președintele ucrainean pentru a-i aduce promisiunea unor noi sancțiuni împotriva Rusiei, dar vor zădărnici, cel mai probabil, speranțele Ucrainei de aderare rapidă la UE. 

Miza summitului UE - Ucraina

Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a sosit joi la Kiev cu trenul. Membri de rang înalt ai executivului UE s-au întâlnit cu omologii lor din guvernul ucrainean, iar Ursula von der Leyen şi preşedintele Consiliului UE, Charles Michel, vor avea vineri discuţii cu Zelenski. Președintele ucrainean a cerut Uniunii Europene mai multe măsuri punitive împotriva Rusiei, însă noile sancțiuni pe care blocul le pregătește nu vor fi pe măsura cererilor guvernului său.

„Am ajuns la o înţelegere reciprocă foarte importantă", a declarat Zelenski despre discuţiile de joi. „Numai împreună - o Ucraină puternică şi o Uniune Europeană puternică - putem apăra viaţa pe care o preţuim şi, prin integrarea noastră ulterioară, să oferim energie şi motivaţie poporului nostru pentru a lupta în continuare, indiferent de obstacole şi ameninţări”, a declarat Volodimir Zelenski.

Procesul de aderare al Ucrainei la UE ar putea dura ani

Chiar dacă UE sprijină Ucraina și susține reformele democratice și economice din această țară, Bruxelles-ul refuză să ofere o cale rapidă de aderare, în condițiile în care țara se află în război. Oficialii UE au enumerat mai multe condiții pentru aderare, de la stabilirea politică și economică la transpunerea legislației UE. Așadar, procesul este posibil să dureze ani buni.

„Unii poate ar vrea să speculeze cu privire la finalul jocului, dar simplul adevăr este că nu am ajuns încă acolo", a declarat un oficial UE. 

Cea mai recent intrată în UE este Croația, care a atins reușita la un deceniu după ce a depus oficial cererea de aderare. Polonia, în schimb, a avut nevoie de 20 de ani până la aderarea din anul 2004.

Summitul UE - Ucraina începe cu atacuri rusești

Summitul UE - Ucraina a început cu o intensificare a presiunii rusești asupra armatei ucrainene pe frontul de luptă din estul țării, dar și din nord-est și sud.

Serhi Cerevati, purtător de cuvânt al forțelor armate ucrainene care luptă în est, a transmis că principalul atu al Rusiei este numărul de forțe pe care le are.

„Ei aduc oameni şi încearcă sistematic să găsească breşe pentru a sparge apărarea noastră”, a declarat el pentru radioul ucrainean NV, conform Reuters.
„Scopul este de a îndeplini obiectivul conducerii de a prelua controlul asupra întregii regiuni Doneţk. Dar acest plan este întrerupt de câteva luni consecutive”, a arătat oficialul ucrainean.

În SUA, directorul CIA, William Burns, a spus că evoluțiile de pe câmpul de luptă din următoarele șase luni vor fi „absolut cruciale” și că șeful de stat rus nu vorbește serios despre negocieri.

Armata lui Vladimir Putin a efectuat raiduri în două zile consecutive asupra orașului Kramatorsk din regiunea Doneţk, avariind clădiri şi provocând moartea şi rănirea mai multor civili. Aviația ucraineană, la rândul său, a lansat patru raiduri asupra unor concentrări de trupe rusești și a unui post de comandă.

Pe fondul acestei situații, conducerea de la Kiev a avertizat că Moscova se pregătește pentru o nouă invazie masivă în următoarele săptămâni, probabil înainte de aniversarea din 24 februarie. 



Citeste si