Reguli noi în restaurante din 15 martie. Ce trebuie să știe patronii, dar și clienții

15 mar. 2023, 12:19
Foto: Shutterstock.com
Urmăriți-ne pe: Google news Copy Share

Noi reguli pentru restaurante, fast-food-uri, cantine și pentru cei care furnizează preparate în regim online, începând cu data de 15 martie 2023. Patronii sunt obligați să treacă în meniu ingredientele fiecărui preparat, cantitatea acestora, dar și valorile nutriționale. 

Noi reguli pentru restaurante și fast-food-uri, începând cu data de 15 martie 2023

Din data de 15 martie 2023, patronii de restaurante, cantine, fast-fooduri sau cei care furnizează preparate în regim online trebuie să ajusteze meniurile. Mai exact, în meniu vor trebui introduse informații complete, cum ar fi ingredientele fiecărui preparat, cantitatea lor, alergeni și aditivi și valorile nutriționale.

Toate meniurile vor fi retipărite, potrivit regulamentului Uniunii Europene (UE). Această acțiune înseamnă costuri mai mari, iar banii vor fi plătiți, însă, tot de către clienți. Cu alte cuvinte, preparatele se vor scumpi, fie ca vorbim despre restaurante, cantine sau fast-food-uri. 

„Încă nu am schimbat meniul deoarece nu avem o hotărâre a ANPC cu privire la ce se dorește, să existe aceeași metodologie. Costurile sunt extrem de mari pentru un restaurant. Costă peste 2.000 de lei ca să achiziționăm aceste valori nutriționale.
Avem o gastronomie specifică pe zone. Fiecare locație are rețeta sa și acestea nu se divulgă. Noi nu știm ce vrea ANPC. Se dă o hotărâre de Guvern, dar fără să se vină și cu niște norme de aplicare.
În spațiul european nu există o asemenea hotărâre. Chiar și la restaurantele cu stele Michelin nu există așa ceva”, a spus Liliana Agheorghicesei, vicepreședinte al Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii, la Digi24. 

Președintele ANPC: „Avem nevoie de aceste informații”

Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului (ANPC), Horia Constantinescu, a transmis că a emis un ordin în urma discuțiilor despre actualizarea meniurilor.

„Vreau să fac o paranteză legat de ordinul ce stabileşte ce informaţii trebuie să ne pună la dispoziţie operatorul economic din alimentaţie publică, fie că vorbim despre cantină, fie că vorbim despre restaurante sau unităţi de alimentaţie de tip fast-food.
Am emis un Ordin în urma discuţiilor cu asociaţiile de protejare a intereselor consumatorilor şi după ce am stabilit abordarea la nivel european, în sensul în care consider şi acum necesar ca pentru ciorba de perişoare să ne fie comunicate toate informaţiile de care cu siguranţă avem nevoie, cum ar fi din ce carne sunt făcute perişoarele, existând variante din ce în ce mai multe. În curând pot să fie făcute şi din greieri, dar măcar să ştim acest lucru", a spus Horia Constantinescu, conform Agerpress.


Citeste si