Putin condiționează încetarea focului în Ucraina de retragerea trupelor și renunțarea la NATO

14 iun. 2024, 15:20
Foto: Aynur Mammadov/Shutterstock
Urmăriți-ne pe: Google news Copy Share
Putin cere Ucrainei să renunțe la NATO și să-și retragă trupele pentru pace.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat că Rusia este dispusă să înceteze operațiunile militare în Ucraina și să înceapă negocierile de pace cu condiția ca Ucraina să renunțe la aspirațiile de aderare la NATO și să-și retragă trupele din regiunile Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie. Această declarație vine în contextul în care un summit de pace pentru Ucraina urmează să aibă loc în Elveția, fără participarea Rusiei.

Putin a precizat că aceste condiții sunt esențiale pentru o rezolvare completă a conflictului și nu doar pentru un armistițiu temporar. Conform liderului rus, odată ce Ucraina va confirma pregătirea de a îndeplini aceste cerințe și va începe retragerea efectivă a trupelor, Rusia va emite imediat un ordin de încetare a focului și va iniția negocierile de pace.

Președintele Putin a menționat că există autorități legitime în Ucraina cu care se poate discuta încetarea ostilităților și a subliniat că orice înțelegere pașnică necesită participarea și dialogul onest al Rusiei. De asemenea, a garantat retragerea în siguranță a unităților ucrainene din regiunile menționate.



Citeste si