Protest în Piaţa Victoriei împotriva iniţiativei de modificare a Codului penal
Un grup de ONG-uri au anunțat că protestează sâmbătă în Piața Victoriei din București împotriva iniţiativei legislative de modificare a Codului penal, propusă de premierul Nicolae Ciucă şi de ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode.
Proteste în Piața Victoriei din Capitală. Românii, nemulțumiți de modificarea Codului penal
Mai multe ONG-uri din țară au anunțat că protestează sâmbătă în Piața Victoriei din București. Oamenii sunt nemulțumiți de inițiativa de modificare a Codului penal propusă de premierul Ciucă și ministrul Lucian Bode.
„Pentru că nu suntem în Rusia lui Putin. Suntem în România, în Uniunea Europeană, unde dreptul la protest este un drept fundamental. Şi aşa vrem să rămână! Nu lăsăm PNL şi PSD să bage libertatea la închisoare" - este mesajul postat pe pagina de Facebook a organizaţiei Declic.
Protestatarii au anunțat că se vor aduna la ora16.00 în faţa sediului Guvernului pentru un protest organizat de Corupţia Ucide alături de Declic, Agent Green, Diaspora Milano, Iniţiativa România. De asemenea, la protest se alătură și Green Peace România.
Citește și:
> Protestele din Piața Victoriei continuă! Ce se întâmplă cu renumărarea voturilor?
Protestatarii sunt de părere că noul pachet de legi „limitează posibilitatea ONG-urilor de a da în judecată instituţii/organizaţii atunci când încalcă legea sau drepturile cetăţenilor", „limitează posibilitatea de asociere a cetăţenilor pentru cauze comune", astfel, ONG-urile se ciocnesc de „o sarcină imposibilă, sub sancţiunea desfiinţării: le obligă să facă munca birocratică a ANAF şi să creeze registre peste registre cu donatorii şi sponsorii (date care sunt disponibile doar la ANAF)".
Iniţiativa legislativă menționează că „pedepseşte fondatorii ONG-urilor care au curajul să nu rămână în tăcere, obligându-i să depună garanţii de 1% din prejudiciul reclamat (până la 10.000 euro) şi, mai grav, dacă pierd procesul să răspundă cu bunurile proprii, fără nicio limită". Ba mai mult, aceasta mai prevede că poți ajunge la închisoare dacă „protestezi paşnic".
Citește și:
> Dosarul 10 August. 16 jandarmi, trimiși în judecată după 5 ani
> Manifestație uriașă în capitală contra fiscalității
> Federaţia „Solidaritatea Sanitară” pichetează din nou spitalele din ţară
Ce spune Lucian Bode despre propunerea lor
La începutul lunii februarie, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a anunţat că, împreună cu premierul Nicolae Ciucă, a depus un proiect de lege pentru modificarea Codului penal. Ministrul a menționat că noile modificări vor apăra mai ferm siguranța cetățenilor.
„Am depus astăzi (marţi - n.r.) la Senat, împreună cu prim-ministru Nicolae Ciucă, o iniţiativă legislativă de modificare a Codului penal. Noile modificări incriminează mai ferm infracţiunile cu un puternic impact emoţional şi social şi sporesc gradul de protecţie şi siguranţă pentru cetăţean. Prin această iniţiativă intervenim asupra a 11 articole din Codul penal şi propunem, în majoritatea cazurilor, majorarea limitelor de pedeapsă cu o treime", a precizat Bode, pe pagina sa de Facebook.
Pe lângă modificările deja propuse, Bode a mai subliniat că proiectul de lege cuprinde și modificări pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice.
Citește și:
> O nouă zi de protest fără protestatari în Piața Constituției. Nicușor Dan: „Avem aceeași imagine”
> 34 de ani de la Revoluția Română din 1989
> Sindicatele din Sănătate acuză Guvernul că doar s-a făcut că le-a mărit salariile
„Am făcut modificări şi am schimbat abordarea în ceea ce priveşte fapta de tulburare a ordinii şi liniştii publice pentru care am majorat limitele pedepsei cu închisoarea de la 1 an la 5 ani şi am introdus elemente agravante care justifică creşterea limitelor pedepsei cu închisoarea între 2 şi 7 ani", a explicat ministrul.
Bode a spus că este gata ca oamenii să se împartă în două tabere legat de propunerea legislativă pentru modificarea Codului penal, însă scopul proiectului este de a preveni faptele antisociale, de a apăra și proteja cetățenii.
„Sunt convins că vor exista argumente pro şi contra, dar să nu uităm că avem o mare responsabilitate în a descuraja şi preveni faptele antisociale care pun viaţa în pericol, care aduc o gravă atingere climatului de ordine şi siguranţă publică, dar şi sentimentului de siguranţă cetăţenesc", a evidenţiat ministrul de Interne.
Citește și:
> Filmul primei vizite a lui Zelenski în România. Ce a cerut președintele ucrainean și ce a oferit
> Alegeri 2024 în România. Când ar putea avea loc alegerile prezidențiale, parlamentare și locale
> Protest în Piaţa Victoriei. „Tăiați pensiile speciale!”. Care sunt nemulțumirile manifestanților
Valentina Podgorneac
Redactor
Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de trei ani activează în presa scrisă. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației.