Progrese și provocări în legislația educațională a Ucrainei pentru comunitatea românească
Ucraina a înregistrat progrese semnificative în ceea ce privește drepturile educaționale ale minorităților naționale, inclusiv ale comunității românești, prin modificarea legislației învățământului. Aceste schimbări, care permit continuarea predării în limba română în școlile din comunitățile românești, reflectă un pas important în respectarea tradițiilor și drepturilor lingvistice ale minorităților.
În urma presiunilor din partea Comisiei Europene și a dialogului între guvernele României și Ucrainei, Parlamentul ucrainean a reușit să abroge prevederile care impuneau introducerea progresivă a predării în limba ucraineană în detrimentul limbilor minorităților. Totuși, există încă aspecte care necesită ajustări, cum ar fi garantarea procesului educațional în limba maternă la nivelul întregii unități de învățământ, nu doar la nivel de clasă, și posibilitatea susținerii Bacalaureatului în limba română.
Citește și:
> Cum arată bankingul digital astăzi?
> Progrese în disputa agricolă Polonia-Ucraina
> Cehia mărește drepturile partenerilor homosexuali, fără a permite căsătoria
Deși s-au făcut pași înainte, oficialii comunității românești din Ucraina, reprezentați de Aurica Bojescu, subliniază că sunt necesare corecții suplimentare pentru a asigura educația în limba română conform standardelor constituționale ucrainene și normelor internaționale. În particular, se dorește revizuirea articolului 7 din Legea învățământului, pentru a garanta în mod explicit dreptul la educație în limba maternă.
În contextul eforturilor Ucrainei de aderare la Uniunea Europeană, respectarea drepturilor minorităților naționale devine o condiție esențială, așa cum a fost cazul opoziției Ungariei la candidatura Ucrainei. România, de asemenea, așteaptă ca Ucraina să alinieze legislația la standardele europene și să consulte comunitățile afectate în procesul legislativ.
Citește și:
> Pe 3 aprilie, specialiștii din resurse umane își dau întâlnire la evenimentul HR 2.0
> Progrese în infrastructura rutieră: Anunțul Ministrului Transporturilor
În timp ce aceste schimbări legislative sunt un pas în direcția corectă, comunitatea românească din Ucraina continuă să militeze pentru o educație care să reflecte identitatea și drepturile lingvistice ale minorităților, în speranța că viitoarele corecții vor aduce legislația ucraineană în deplină concordanță cu valorile și normele europene privind protecția minorităților.