Polițiștii din București ar putea primi pistoale cu electroșocuri. Vor fi antrenați de foști luptători din trupele speciale
În cadrul unui proiect pilot făcut de Europol, polițiștii de la mai multe secții vor testa 40 de pistoale cu electroșocuri timp de jumătate de an și cabluri cu care să imobilizeze agresorii. Dacă totul va merge bine, Poliția Română ar putea cumpăra noile dispozitive.
Pistoale cu electroșocuri pentru polițiștii din București
Agenții de la ordine publică de la cele mai solicitate secţii de poliţie din Bucureşti vor testa pistoale cu electroșocuri. Cele mai multe astfel de dispozitive vor ajunge în Ferentari și Rahova. 20 dintre agenți au primit deja pistoalele.
Pistolul cu electroșocuri trebuie sa fie actionat de polițiști de la o distanta de cel mult 6 metri. În momentul în care este declanșat, acesta transmite 50 de mii de volți astfel încât agresorul să fie imobilizat.
Polițiștii spun că aparatele sunt sigure. „Nu am simţit nicio înţepătură. Nu este o durere insuportabilă, pur şi simplu muşchii nu se mai mişcă, nu mai poţi avea nicio mişcare în momentul în care eşti supus electroşocului”, a spus un om al legii.
Sunt contraziși însă chiar de producătorul pistoalelor, care a precizat în manualul de utilizare, de mai multe ori, că în anumite condiții se poate muri din cauza electroșocurilor. Și medicii sunt de părere că pistoalele pot face rau.
Citește și:
> Vlad Pascu riscă închisoare pe viață. Avocat: „Ar trebui să fie admisă cererea”
> Ziua „zero”, încheiată fără nicio promisiune de la Karner cu privire la Schengen
„Pricipala problemă este dată de dereglarea ritmului cardiac. Asta în condiţiile în care un şoc este aplicat în zona toracelui. Poate altera funcţionarea normală a inimii destabilizând efectiv ritmul”, a spus Ștefan Bușnatu, medic cardiolog, pentru Observator.
Cu toate acestea, astfel de dispozitive sunt folosite de polițiile mai multor state.
Agenții vor fi antrenați de foști luptători din trupele speciale
„În momentul în care am făcut oferta de comodat pentru poliţia Capitalei, aceasta a parcurs toate etapele procedurale de verificare din partea serviciului intern de protecţie internă, juridic, financiar, ceea ce înseamnă că inclusiv oportuniatea şi legalitatea au fost verificate / îndeplinesc toate condiţiile legale”, a declarat Cosmin Andreica, sindicatul Europol.
Înainte de a le folosi, agenții vor fi instruiți de foști luptători din trupele speciale ale poliției. „Intenționăm să facem toate demersurile pentru a ne asigura că dispozitivul nu prezintă risc pentru viața persoanelor asupra cărora ar putea fi folosite și folosind experiența pozitivă a altor state, ne vom adresa autorităților de sănătate publică naționale, pentru certitudinea unei decizii”, Crina Eșanu, Poliția Capitalei.
Citește și:
> Anchetă în București pentru un francez decedat
> Sindicatul Naţional al Poliţiştilor solicită demisia lui Daniel Horodniceanu
> Când am putea intra în Schengen. România e de acord să primească migranții trimiși de Austria
Pe lângă pistoalele cu electroșocuri, sindicaliștii vor să le dea spre testare celor 20.000 de polițiști de ordine publică din București și cabluri declanșate cu aer comprimat cu care să imobilizeze infractorii.
Alexandra Chivu
Redactor-șef
Am absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion și am o experiență în presă de peste 6 ani. Ca jurnalist, am lucrat în publicații precum Ciao.ro, Fanatik.ro și Playtech.ro, la care se adaugă și un internship la DigiFM. De-a lungul carierei jurnalistice, am scris în diferite domenii ca sănătate, politic, sport, horoscop, social, meteo, lifestyle, turism și monden. Pe lângă redactat, m-am ocupat și de paginile de Facebook ale mai multor ONG-uri.