Plafonarea prețurilor la energie aduce profituri record pentru companii și beneficii pentru consumatori
Schema de plafonare a prețurilor la energie, implementată de Guvernul României și prelungită până la 1 aprilie 2026, a generat beneficii semnificative pentru consumatori, companiile din sectorul energetic și statul român. Măsura a contribuit la prevenirea unei creșteri excesive a prețurilor, la reducerea inflației și a oferit predictibilitate financiară pentru consumatorii casnici și economici.
Conform unui comunicat de presă al PSD, taxa de solidaritate impusă companiilor pentru susținerea acestei scheme nu a avut efecte negative asupra profiturilor. Dimpotrivă, companiile cu acționariat de stat sau cele private au înregistrat creșteri substanțiale ale profitului în 2023 și în primul trimestru din 2024.
Hidroelectrica SA a raportat un profit de 6,35 miliarde de lei în 2023, cu 44% mai mult față de anul precedent. Grupul Electrica a anunțat o creștere de 11% a profitului net pe anul trecut, iar Romgaz a înregistrat un profit net preliminat de 2,81 miliarde lei, în creștere cu 10,42% comparativ cu anul anterior.
Citește și:
> Impactul plafonării prețurilor: economii de 1.100 lei lunar
> Ministrul Energiei: „Plafonarea facturilor rămâne în vigoare cel puțin până în martie 2024”
> Ciolacu anunță o nouă plafonare a prețurilor la energie. Când va fi aplicată măsura
În sectorul privat, firmele din energie au dominat topul celor mai mari profituri pe anul 2023. Martin Oil Energy SRL, acționarul principal al Tinmar Energy SA, a realizat un profit de 417,8 milioane de lei, iar Tinmar Energy a înregistrat un profit de 311 milioane de lei. Grupul grec PPC, care a achiziționat operațiunile Enel din România în octombrie 2023, a raportat un profit net de 86 de milioane de euro în primul trimestru al anului 2024, cu o creștere de 68,6% față de aceeași perioadă a anului precedent.