Plafonarea Guvernului...de doi lei. Cum au ajuns produsele mai scumpe decât înainte de ieftinire

02 aug. 2023, 09:42
Foto: Euronews/Youtube
Urmăriți-ne pe: Google news Copy Share

Data de 1 august ar fi trebuit să vină cu reduceri de prețuri la alimentele de bază, doar că promisiunile guvernanților nu s-au potrivit cu realitatea de la raft. Scăderile de preț s-au făcut haotic, mulți retaileri neștiind cum să aplice legea, și, în cele mai multe cazuri, sunt nesemnificative. Mai mult, unele produse costă la fel ca înainte de „marea ieftinire”. Dar cum au ajuns unele alimente să fie mai scumpe decât înainte de startul dat de Executiv? 

„Marea ieftinire”, guvernată de haos. Produsele au ajuns să fie mai scumpe decât înainte de plafonare

Mălaiul, de exemplu, produs care ar fi trebuit să aibă un preț plafonat, costă 4 lei, la fel ca în urmă cu doar câteva zile. Și ouăle costă la fel: 13,40 de lei. Un litru de lapte a ajuns să coste de la 6 lei la 5,50 de lei.

Doar la roșii se observă cu adevărat o ieftinire, acum fiind de 9,9 lei. Plafonat a fost și prețul brânzei. Telemeaua de vază, ce înainte costa 32 de lei, acum e 27 de lei, 7 lei la kilogram. Prețul unui kilogram de aripi de pui, în schimb, este mai mare decât înainte. 

Așadar, un coș de cumpărături u 10 produse alimentare de bază, printre care ouă, pâine, carne de pui, făină, ulei, mălai sau lapte, costă acum 91 de lei. În urmă cu două zile, pentru aceste produse plăteam 93 de lei. 

Practicile comercianților pentru a nu ieși în pierdere

Pentru a nu pierde profitul, comercianții apelează la diferite practici: schimbă gramajul astfel încât să nu mai fie nevoiți să aplice discountul. De pildă, cartoanele cu 10 ouă sunt înlocuite cu cele de 30. Și gramajul pâinii a crescut, în așa fel încât produsul să nu mai intre pe lista alimentelor cu preț plafonat. 

„Cu siguranţă cei care produc, distribuie, vând aşa ceva vor renunţa la aceste produse şi vor căuta să vândă din acele produse care se află în aceeaşi gamă, dar care nu au această plafonare în spate. De fapt, această măsură într-un final, este inutilă. Şi nu va avea acele efecte pe care Guvernul preconizează că le va avea”, este de părere Cristian Păun, profesor de economie.
„Nimeni n-a făcut o analiză a preţurilor înainte ca să vedem în mod real reducerea. Ea a fost anunţată cu surle şi trâmbiţe cu mult timp înainte, timp în care comercianţii puteau să mai crească preţul. Există riscul ca o mare parte a acestor produse să înceapă să dispară de la raft”, a spus Dragoș Frumosu, președintele Federației Naționale a Sindicatelor din Industria Alimentară, pentru Observator.

Alimentele cu prețuri plafonate

  1. pâinea albă simplă 300 - 500 grame, fără specialităţi;
  2. lapte de vacă proaspăt 1,5% grăsime, 1 litru;
  3. brânză telemea de vacă vrac;
  4. iaurt simplu din lapte de vacă, grăsime 3,5%, maximum 200 grame;
  5. făină albă de grâu "000" 1 kg;
  6. mălai 1 kg;
  7. ouă găină calibru M 10 bucăţi;
  8. ulei de floarea soarelui 1 litru;
  9. carne proaspătă pui (pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os, aripioare de pui);
  10. carne proaspătă de porc (carne de lucru, pulpă de porc cu os şi fără os, spată porc);
  11. legume proaspete vrac (roşii, castraveţi, ceapă galbenă, fasole uscată, morcovi, ardei gras, ardei kapia);
  12. fructe proaspete vrac (mere roşii şi mere golden, prune, pepene roşu, struguri de masă);
  13. cartofi proaspeţi albi vrac;
  14. zahăr alb tos 1 kg.

Ordonanţa privind plafonarea adaosului comercial ar trebui să se aplice timp de trei luni. Amenzile pentru cei care nu respectă legea sunt cuprinse între o sută de mii şi două milioane de lei. 



Citeste si