Pericolul de Paște: candelele aprinse de Înviere. Sfaturile specialiștilor pentru a le păstra în siguranță acasă

16 apr. 2023, 08:33
Foto: ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO
Urmăriți-ne pe: Google news Copy Share

De Paște, mulți români aleg candele pentru a duce acasă Lumina Sfântă. În piețe, supermarketuri și florării sunt oferte pentru toate buzunarele. Ba chiar și pentru cei care nu s-au pregătit în acest sens au fost variante: bisericile și magazinele non-stop. Însă tocmai tradiția ne poate pune în pericol, căci candelele nesupravegheate pot determina adevărate tragedii. Recomandările experților pentru a le păstra în siguranță în case. 

Candelele aprinse de Înviere, cel mai mare pericol de Paște

Prețul candelelor diferă și poate fi ba 3 lei, cu capac, 16, tot cu capac, sau chiar 20 - 25 de lei. Tipul de ceară sau ambalajul fac prețul. „Foarte mulți clienți ne întreabă de ce nu umplem până în vârful candelei. Capacul se încinge, capacul topește plasticul și ar putea lua foc”, a explicat Ali Alexandru, producător de lumânări.

Întâi, ideal ar fi fost să luați lumină de la o biserică din apropierea casei, pentru a nu fi nevoiți să o transportați cu mașina, căci în cazul unei manevre bruște sau al unui accident, poate deveni periculos și mașina se poate incendia.

Ajunși acasă cu lumina, nu trebuie să lăsam candela nesupravegheată, în special în prezența copiilor, și să găsim modalități pentru a o păstra în siguranță în casă. 

„Lumânarea poate fi amplasată într-o farfurie cu puțină apă”, a recomandat Ana Covașniuc, sublocotenent ISU.  Cei care nu vor să țină neapărat tradiția, dar vor un decor festiv și sigur, pot folosi candele și lumânări cu led. 



Citeste si