OMS: o boală respiratorie se răspândește în nordul Chinei. Agenția îndeamnă populația să ia măsuri pentru a reduce riscul de infectare
O boală respiratorie se răspândește în nordul Chinei. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a cerut în mod oficial mai multe date de la Beijing despre această maladie, îndemnând populația să ia măsuri pentru a reduce riscul de infectare.
O boală respiratorie se răspândește în nordul Chinei. OMS a cerut date de la Beijing
Nordul Chinei a raportat o creștere a numărului de „boli asemănătoare gripei” de la jumătatea lunii octombrie, comparativ cu aceeași perioadă din ultimii trei ani, a anunțat OMS, potrivit AFP.
„OMS a adresat o cerere oficială Chinei pentru informații detaliate privind o creștere a bolilor respiratorii și a cazurilor de pneumonie raportate la copii”, a afirmat OMS.
Beijing, capitala țării situată în nordul țării, se confruntă cu un val de frig. Acolo, temperaturile urmează să coboare sub zero grade până vineri, conform presei de stat.
Temperaturile au scăzut în timp ce orașul „a intrat într-un sezon de incidență ridicată a bolilor infecțioase respiratorii”, a declarat Wang Quanyi, director adjunct și expert epidemiologic șef la Centrul pentru controlul și prevenirea bolilor din Beijing.
Citește și:
> OMS trage un semnal de alarmă. Cazurile de rujeolă sunt în creștere, în special în România
> În ce constă dieta Mind? Este cel mai bun regim pentru creier
> Reacția Chinei după ce FBI a dezvăluit că la originea COVID-19 se află un „incident de laborator”
Beijingul „prezintă o tendință de coexistență a mai multor agenți patogeni”, a completat el.
La data de 21 noiembrie, mass-media și sistemul public de supraveghere a bolilor ProMED au anunțat cazuri de pneumonie nediagnosticată la copii din nordul Chinei.
Agenția „a solicitat, de asemenea, informații suplimentare cu privire la tendințele recente în circulația agenților patogeni cunoscuți, inclusiv gripa, SARS-CoV-2 (virusul care dă naștere la Covid-19), RSV care afectează copiii și Mycoplasma pneumoniae, precum și cu privire la gradul de supraaglomerare a sistemului de sănătate", se adaugă în comunicat.
Între timp, acesta a îndemnat populația să ia măsuri de prevenire, inclusiv să se vaccineze, să păstreze distanța față de persoanele bolnave și să poarte măști.
Citește și:
> OMS Europa organizează la București o reuniune regională pe tema angajaților din sănătate
> OMS: Risc de gripă aviară la vaci prin păsări migratoare
> Israelul neagă că a cerut OMS să golească un depozit cu ajutoare medicale din Fâșia Gaza
China nu a răspuns la o solicitare de comentarii din partea AFP
OMS nu a dat nicio indicație cu privire la răspunsul Chinei, iar Ministerul de Externe al Chinei nu a răspuns joi la o solicitare de comentarii din partea AFP, conform Mediafax.
Pe parcursul pandemiei de COVID-19, OMS a criticat autoritățile chineze pentru lipsa de transparență și de cooperare. După mai bine de trei ani de la depistarea primelor cazuri în Wuhan, dezbaterile aprinse continuă să se desfășoare în jurul originii COVID-19.
Specialiștii sunt împărțiți între două teorii principale ale cauzei: o scăpare dintr-un laborator din oraș în care se studiau astfel de virusuri și un animal care a infectat oameni la o piață locală.
La începutul anului curent, experții OMS au declarat că sunt siguri că Beijingul are mult mai multe informații care ar putea face lumină asupra originii COVID-19.
Alexandra Chivu
Redactor-șef
Am absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion și am o experiență în presă de peste 6 ani. Ca jurnalist, am lucrat în publicații precum Ciao.ro, Fanatik.ro și Playtech.ro, la care se adaugă și un internship la DigiFM. De-a lungul carierei jurnalistice, am scris în diferite domenii ca sănătate, politic, sport, horoscop, social, meteo, lifestyle, turism și monden. Pe lângă redactat, m-am ocupat și de paginile de Facebook ale mai multor ONG-uri.