Noua formulă pentru calcularea pensiilor. Legea pensiilor a ajuns la Camera Deputaților

31 oct. 2023, 09:49
Bogdan Totoran/Shutterstock
Urmăriți-ne pe: Google news Copy Share

Pensionarii din România se află în așteptarea recalculării pensiilor și rezolvării inechităților din sistem. Însă vestea bună este că noua lege a pensiilor a ajuns deja la Camera Deputaților.

Legea pensiilor în România. Noua formulă de calcul

Conform noii legi a pensiilor, persoanele care vor cotiza mai mult de 25 de ani, vor avea parte de bonusuri la pensie. De asemenea, persoanele care vor cotiza mai mult de 35 de ani, vor beneficia și de o reducere a vârstei de pensionare. 

Formula de calcul pentru pensie

VPR x NR. TOTAL PCT,

VPR (valoarea punctului de referință) = VPP:25 

NR. TOTAL PCT.= puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate si necontributive 

Cum se calculează pensia după noua formulă

Potrivit documentului cu privire la noua lege a pensiilor, calculul acesteia se va baza atât pe venitul la care s-a plătit contribuția la sistemul de asigurări sociale, cât și vechimea în muncă, realizată pe teritoriul României.

La calculul numărului total de puncte se va adăuga un număr de puncte pentru fiecare an realizat peste stagiul de cotizare de 25 de ani: 

  • 0,50 puncte/an pentru anii din intervalul 26-30 inclusiv; 
  • 0,75 puncte/an pentru anii din intervalul 31-35 inclusiv; 
  • 1 punct/an pentru anii din intervalul 36-40-etc. (varianta bonusului de 0,50/0,75/1 pct agreata de CE ) 

Aceste puncte se acordă doar pentru anii contributivi care nu se suprapun cu anii de pensie. De asemenea, punctele reprezintă stimulente pentru prelungirea vieții profesionale. În ceea ce privește stagiul de cotizare de 25 de ani din cadrul formulei de calcul al VPR, acesta nu este un stagiu folosit la calculul dreptului de pensie, ci la calculul VPR.

În conformitate cu noua lege a pensiilor, vârsta standard de pensionare este de 65 de ani atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Stagiul minim de cotizare contributiv este de 15 ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.

Stagiul complet de cotizare contributiv, este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Atingerea acestui stagiu se realizează prin creşterea stagiului complet de cotizare.



Citeste si